Компании

все компании

В Україні непоганий урожай картоплі, дефіциту не буде – Мінагрополітики

26 жовтня 2022 року, 14:14
В Україні всіма категоріями господарств уже зібрано 11,93 млн тонн картоплі, що становить 73% прогнозу на поточний сезон у 16,55 млн тонн, що дозволяє повністю задовольнити внутрішнє споживання та продовольчу безпеку та уникнути дефіциту цього продукту.

Крім того, очікується зниження роздрібної ціни картоплі до 7-9 грн/кг із нинішніх 9-12 грн/кг, повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

"Ми спостерігаємо суттєве зниження цін на картоплю, адже закінчується збирання врожаю. Цього року засаджені площі зменшилися на 36% порівняно з минулим роком.

Але з урахуванням норм споживання ми маємо достатню кількість цього продукту, яке повністю задовольняє внутрішнє споживання та продовольчу безпеку. Дефіциту картоплі не буде", – цитує міністерство завідувача сектору овочівництва та картоплярства свого Департаменту аграрного розвитку Сергія Гвоздя.

Представник міністерства уточнив, що достатня пропозиція картоплі на внутрішньому ринку означає відсутність необхідності імпортувати її для харчування, проте можливі закупівлі насіннєвого матеріалу за кордоном. Крім того, через російську агресію Україна відмовилася від імпорту картоплі з Білорусі та РФ, замінити яку зможуть вирощені в країні овочі. Цвях нагадав, що для українського ринку картоплі характерна висока частка виробництва у домогосподарствах населення для особистого споживання – частка такого виробництва становить 98%, тоді як лише 2% припадає на фермерські та промислові підприємства.

Завідувач сектору також наголосив на здешевленні в найближчі кілька тижнів капусти на 12,2% (до 17,34 грн/кг), буряків – на 5,0% (до 17,77 грн/кг), картоплі – на 3,8% ( до 10,78 грн/кг), яблук – на 6,4% (до 15,00 грн/кг). Раніше Мінагрополітики повідомило, що у 2022 році посівні площі під картоплею становили 1,19 млн га. Україна у 2021 році виробила 21,35 млн тонн картоплі, більшу частину якої (97,7% або 20,86 млн тонн) вирощено в господарствах населення.




Просмотров: 205
Другие новости