Компании

все компании

Freedom Holding припиняє бізнес у Росії

20 жовтня 2022 року, 19:41
Freedom Holding Corp., який спеціалізується на інвестиціях на фондовому ринку, цифровому банкінгу та страхуванні та має бізнес в Україні, заявив про остаточне припинення бізнесу в Росії та продаж 100% частки своїх російських підрозділів.

Новим власником російських активів стане Максим Повалішин, який раніше обіймав посаду заступника генерального директора та члена ради директорів ТОВ "Інвестиційна компанія Фрідом Фінанс", йдеться у повідомленні компанії у четвер. Freedom Holding Corp. уточнює, що після отримання відповідних погоджень від регулюючих органів Казахстану та РФ та проведення необхідних процедур, які очікуються найближчими місяцями, обидві угоди будуть повністю завершені, а потім колишній російський бізнес холдингу розвиватиметься самостійно.

"Протягом півроку компанії проведуть ребрендинг і надалі не матимуть нічого спільного із Freedom Holding Corp. – ні назви, ні логотипу, ні фірмового стилю", – зазначається у повідомленні.

Компанія нагадала, що оголосила про намір виключити російські дочірні компанії ТОВ "Інвестиційна компанія Фрідом Фінанс" та ТОВ "ФФІН Банк" у відповідь на широкомасштабні військові дії Росії проти України 31 травня, а тепер всі необхідні договори купівлі-продажу вже підписано. "Ми шкодуємо, що складні геополітичні обставини змусили нас продати наші російські дочірні компанії.

Наша рада та керівництво провели суворий процес і вважають, що це найкращий можливий результат для акціонерів у цих складних обставинах. Продаж наших російських дочірніх компаній дозволить нам прискорити зростання на інших ринках ", - Наводяться в релізі слова головного виконавчого директора Freedom Holding Corp." та його співвласника Тимура Турлова.

Він додав, що компанія сфокусується на розвитку бізнесу в Казахстані, де є найбільшою інвестиційно-страховою групою і цифровим банком, що динамічно росте, а також планує найближчим часом отримати ліцензію на брокерську діяльність у Великобританії. За його словами, Freedom Holding також обслуговує понад 250 тис. осіб у країнах ЄС, а американський підрозділ групи Prime Executions став прямим організатором торгів американськими IPO.

Згідно з релізом, Повалішин за купівлю заплатить приблизно $33 млн (з урахуванням коригування на основі обмінного курсу російського рубля до долара США на дату закриття) і поступиться зобов'язанням Freedom Holding перед Freedom RU на суму близько 6,6 млрд рублів (нині близько $107 млн ), які виникли внаслідок купівлі казахстанської "дочки" Freedom RU - АТ "Фрідом Фінанс" ("Freedom KZ") у рамках корпоративної реструктуризації.

Повалішин проінформував Freedom Holding про те, що для фінансування грошової складової буде використовувати свої особисті кошти, у тому числі отримані від продажу акцій, які він отримав виконавчим директором Freedom RU. Freedom Holding Corp. - міжнародний фінансовий холдинг, зареєстрований у Неваді, США. Freedom Holding, за його власною інформацією, здійснює операційну діяльність у Казахстані, Росії, Україні, Узбекистані, Киргизії, Німеччині та на Кіпрі. Акції холдингу з жовтня 2020 року торгуються на фондовій біржі NASDAQ, капіталізація складає близько 3,17 млрд дол.

За підсумками січня 2022 р, російський "Фрідом фінанс" посідав 9-е місце у списку найбільших операторів "Московської біржі" з оборотом 255 млрд рублів. Кількість клієнтів брокера становила 137,5 тис. Крім того, "Фрідом" станом на 31 березня входив до числа акціонерів "СПБ біржі", хоч і скоротив пакет за останній рік, також компанія є активним учасником торгів на цьому майданчику.

В Україні Freedom Holding Corp. представлений компанією "Фрідом Фінанс Україна", а також з минулого року є найбільшим акціонером "Української біржі" з часткою, що близька до блокуючої. Торік навесні Турлов заявляв про плани включити до структури холдингу в Україні банк. Після початку війни холдинг заявляв про виділення майже $3 млн гуманітарної допомоги Україні, яка страждає від російської агресії, а особисто Турлов приблизно $2,5 млн.

Freedom Holding у 2022 фіскальному році, що завершився 31 березня цього року, збільшив виторг на 60% – до $565 млн, чистий прибуток – на 48%, до $211 млн. На початку літа цього року Турлов оголосив про ребрендінг усіх компаній холдингу, включаючи "Фрідом Фінанс Україна". За його словами, Freedom Finance змінить назву на Freedom Broker.




Просмотров: 365
Другие новости