Компании

все компании

Фонд держмайна України готовий відновити велику приватизацію

19 жовтня 2022 року, 09:49
Фонд державного майна України (ФДМ) готовий відновити велику приватизацію в Україні, незважаючи на війну, але спочатку хоче проаналізувати їхній стан, заявив нещодавно призначений головою Фонду Рустем Умеров.

"Поки що ми хочемо попередньо проаналізувати ситуацію на підприємствах. Після цього плануємо обговорити з урядом, які ми зараз можемо виставити на продаж", - сказав він в інтерв'ю Forbes Україна, яке було опубліковано у вівторок. Серед підприємств, які можна було б виставити на велику приватизацію, голова ФДМУ назвав Одеський припортовий завод, Об'єднану гірничо-хімічну компанію (ОГХК) та Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК), додавши, що має намір також доїтися поновлення їхньої роботи. Відповідаючи на запитання щодо перегляду приватизації у попередні роки, новий голова ФДМ заявив, що не є прихильником такого підходу. "Треба рухатися далі, не озираючись у минуле", - заявив він.

Померов додав, що зараз проводиться також аналіз близько 800 підприємств, які нещодавно отримав Фонд рішення уряду. За його словами, наявність серед них розташованих на тимчасово окупованих територіях пояснюється тим, що однією з функцій ФДМ стане оцінка збитків України від окупації, в тому числі втрати цих підприємств.

"Після проведення оцінки ми подаватимемо позови до міжнародних судів з вимогою компенсувати збитки", – сказав глава відомства. Він також підтвердив, що в уряді обговорюється ідея передачі Фонду заарештованих активів, які належать росіянам. "Після аналізу їхнього фінансового стану виставлятимемо на приватизацію.

Виручені кошти передамо уряду, який направить їх на оборону країни", - пояснив Умеров ідею. Серед інших ініціатив він назвав проведення інвентаризації всіх орендних площ, обговорення можливості спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства створити земельний банк та роботу над створенням агентства нерухомості – Real Estate Investment Trust.

Також Умеров нагадав про плани створити Суверенний фонд, до якого будуть передані підприємства, що не підлягають приватизації, стратегічно важливих для держави галузей: енергетичної та критичної транспортної інфраструктури, а також підприємства з унікальною ринковою позицією та ліцензіями на видобуток природних копалин.




Просмотров: 306
Другие новости