Компании

все компании

Провідні економісти впевнені у настанні рецесії у США

17 жовтня 2022 року, 12:12
Провідні економісти впевнені у настанні рецесії у США
Оцінка ймовірності рецесії в американській економіці різко зросла на тлі високої інфляції та зростання процентних ставок у США, свідчать дані регулярного опитування The Wall Street Journal.

Респонденти оцінили ймовірність рецесії у США у наступні 12 місяців у 63% проти липневих 49%. Показник перевищив 50% уперше з липня 2020 року. Дані WSJ за період з 2005 року показують, що оцінка шансів рецесії експертами на такому рівні в окремих випадках не відповідала реальній рецесії.

Опитування було проведено 7-11 жовтня серед 66 економістів. У середньому респонденти прогнозують скорочення ВВП США на 0,2% у перерахунку на річні темпи у першому кварталі 2023 року та зниження на 0,1% у другому кварталі. Липневий прогноз передбачав зростання на 0,8% та 1% відповідно. Компанії відреагують на скорочення економіки та свого прибутку звільненнями співробітників, вважають експерти.

На їхню думку, кількість робочих місць у США за винятком сільськогосподарського сектору зменшуватиметься в середньому на 34 тис. на місяць у другому кварталі наступного року та на 38 тис. у третьому кварталі. Раніше очікувалося, що за ці шість місяців кількість робочих місць зростатиме в середньому на 65 тис. щомісяця.

Економісти дедалі більше сумніваються у можливості Федеральної резервної системи продовжити підвищення ставок уповільнення інфляції, не викликавши у своїй зростання безробіття і рецесії. Близько 59% опитаних аналітиків побоюються, що Федрезерв підніме ставки надто високо проти 46% у липні. "М'яка посадка, найімовірніше, так і залишиться казкою, яка ніколи не стане буллю", - зазначив економіст університету Мічигану Данило Маненков.

"Негативний вплив з боку зростаючих ставок і долара, що зміцнюється, величезний, і він буде коштувати близько 2,5 процентного пункту зростання ВВП наступного року, - сказала старший економіст Jefferies LLC Анета Марковська. - У світлі цього важко собі уявити, що США зможуть уникнути рецесії ". При цьому рецесія буде відносно короткою, вважають експерти. Ті економісти, які оцінюють ймовірність рецесії вище 50%, загалом вважають, що вона триватиме 8 місяців. Середня тривалість рецесій США після Другої світової війни становить 10,2 місяці. 2023 року в цілому економіка Сполучених Штатів зросте на 0,4%, 2024 року - на 1,8%, свідчить консенсус-прогноз. Цього року економісти чекають зростання на 0,2%.

Безробіття в США, згідно з середнім прогнозом опитаних WSJ експертів, збільшиться з вересневих 3,5% до 3,7% до кінця 2022 року, потім досягне 4,3% до липня і 4,7% до грудня наступного року, після чого триматиметься приблизно на цьому рівні протягом 2024 року. "Федрезерв вибирає менше з двох зол - рецесія і зростання безробіття зараз або ризик більш деструктивної і стійко високої інфляції в майбутньому, - вважає Дайан Суонк з KPMG. - Ризик помилки дуже великий".

Федрезерв підвищував ключову процентну ставку на 75 базисних пунктів на трьох останніх засіданнях і тепер розмір ставки становить 3-3,25%. Вереснева інфляція у Штатах перевершила прогнози і склала 8,2%, що майже напевно означає, що у листопаді ФРС знову збільшить ставку на 75 б.п. До кінця поточного року ставка зросте до 4,267%, показує консенсус-прогноз опитаних WSJ економістів, а пікового значення 4,551% ставка досягне наступного червня. При цьому близько 30% респондентів вважають, що Федрезерв почне знижувати ставки вже в четвертому кварталі 2023 року, а 28% чекають на зниження в першому кварталі 2024 року.

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 1639
Другие новости