Компании

все компании

Затягування війни в Україні підвищує ризик рецесії в Європі та США - експерти

13 жовтня 2022 року, 13:43
Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings бачить суттєвий ризик затягування російсько-українського конфлікту, вважаючи, що це посилить енергетичну кризу в Європі.

Експерти S&P також попереджають, що ключові процентні ставки центробанків розвинених країн можуть бути підняті вищо, ніж передбачає базовий сценарій агентства, враховуючи інфляційний тиск, що посилюється.

"Це призведе до більш глибокої, ніж очікується, рецесії в Європі, а також у США, які, однак, торкнуться меншою мірою", - йдеться в опублікованому в середу огляді S&P. Песимістичний сценарій агентства, що враховує вищезазначені ризики, передбачає зниження ВВП єврозони на 1,3% у 2023 році та зменшення американського ВВП на 0,3%. Базовий сценарій S&P передбачає зростання економіки єврозони на 0,3% наступного року, США – на 0,2%. Експерти агентства закладають ризик подальшого зростання цін на енергоресурси в Європі та необхідність їх нормування в песимістичний сценарій.

У цих умовах Європейському центральному банку (ЄЦБ), ймовірно, доведеться прискорити зростання ключових ставок, щоб стримати ослаблення євро, що призведе до стрибка вартості імпорту. Ставка за кредитами ЄЦБ може досягти 3,5% у 2023 році, що на 1 процентний пункт (п.п.) вище за рівень, передбачений базовим сценарієм. Великобританія стикається зі схожими проблемами, і Банку Англії доведеться збільшити ставку до 4,25% – це також на 1 п.п. вище за рівень базового сценарію S&P.

У цих умовах ВВП Німеччини впаде на 3,4% у 2023 році, Італії – на 1,5%, Франції – на 0,7%, Великобританії – на 0,8%, прогнозує агентство. У песимістичний сценарій S&P також закладено зростання ставки Федеральною резервною системою (ФРС) як мінімум до 5-5,25% до середини 2023 року і падіння фондового ринку США на 14,5% до цього часу.

Країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону, включаючи Китай, Індію, Японію та Індонезії, будуть меншою мірою торкнутися зазначеними вище факторами, оскільки їх економіки більше орієнтовані на внутрішній ринок. Проте ослаблення темпів глобального економічного зростання та зовнішнього попиту негативно позначиться на діловій активності в регіоні, зазначають у S&P.




Просмотров: 224
Другие новости