Компании

все компании

Японські вчені винайшли технологію контролю руху живих тарганів

9 жовтня 2022 року, 10:31
Японські вчені винайшли технологію, що дозволяє контролювати рух живих тарганів.

Вчений Кенджиро Фукуда та його команда з лабораторії Thin-Film Device при інституті фізико-хімічних досліджень RIKEN розробили плівку із гнучкого сонячного елемента завтовшки чотири мікрони, що становить приблизно 1/25 від ширини людського волосся. Плівка міститься в черевце комахи і не заважає його рухам. Сонячний елемент генерує достатню кількість енергії, щоб обробляти та відправляти сигнали про направлення руху до органів чуття на задніх кінцівках таргана. Таким чином, комахами можна керувати дистанційно.

Розробка заснована на експериментах з контролю за комахами, що проводились у Наньянському технологічному університеті у Сінгапурі.

З боку винахід нагадує невеликий рюкзак, одягнений на таргана. Японські вчені вірять, що у разі природних лих, коли люди будуть під уламками, і їх буде складно знайти, саме таргани-кіборги полегшать роботу пошуковим групам. При цьому, за словами Фукуди, кіборги будуть набагато ефективнішими, ніж звичайні роботи.

Батареї в маленьких роботах швидко розряджаються, тому часу на дослідження залишається небагато. Ключовою перевагою кіборгів є те, що коли справа стосується рухів комахи, комаха рухається самостійно, і на це йде набагато менше електрики”, - розповів він.

Фукуда та його команда вирішили проводити експерименти на Мадагаскарських тарганах, що шипають, оскільки вони досить великі, щоб переносити розробку, а також не мають крил, які могли б перешкодити її установці. Навіть коли рюкзак приклеєний до їхньої спини, вони можуть долати невеликі перешкоди або вставати після перевертання.

При цьому і плівку, і рюкзак можна знімати з тарганів, після чого вони повертаються до свого життя в лабораторному тераріумі.

Контроль комах поки далекий від досконалості і потребує подальших розробок. Так під час останньої демонстрації, коли вчений із RIKEN за допомогою спеціального комп'ютера та сигналу Bluetooth наказав тарганові повернути ліворуч, комаха поповзла у потрібному напрямку, але при команді йти праворуч кіборг став просто крутитися по колу.

Наступним викликом для вчених стане зменшення комп'ютерів, яке дозволить комахам рухатися вільніше, а також встановлення спеціальних датчиків та камер.




Просмотров: 1150
Другие новости