Компании

все компании

“Митна платформа: Україна-ЄС 2022”: єврокомісар Джентілоне впевнений, що запуск «митного безвізу» прискорить торгівлю між ЄС та Україною

7 жовтня 2022 року, 10:35
Українські та міжнародні експерти дійшли висновку, що митниця - це той локомотив, який рухає за собою Україну в ЄС. Про це повідомляє офіційний сайт Держмитслужби

5 жовтня у Києві відбулася перша «Митна платформа: Україна-ЄС 2022». Її стартова тема, «Початок дії в Україні процедури спільного транзиту (NCTS), євроінтеграція та безпека в умовах російської збройної агресії у центрі Європи», була присвячена запуску “митного безвізу” – початку дії Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS).

Представники парламенту, Міністерства фінансів України, Державної митної служби України, міжнародних організацій та бізнесу презентували перші результати приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту, яка надає нові можливості для роботи бізнесу.

Під час першої дискусійної панелі Міністр фінансів України Сергій Марченко та Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики,  інформували про український досвід трансформації митниці та приєднання до міжнародних конвенцій в умовах дії воєнного стану.

«Виклики війни, яка зараз відбувається у центрі Європи, об’єднали Європейську Комісію та дружні країни для підтримки євроінтеграційних процесів України, зокрема, у митній сфері. У цій ситуації застосування Україною NCTS розширює обмін митною інформацією, посилює систему аналізу ризиків, забезпечує визнання наших форм митного контролю митними органами інших країн», - зазначив Сергій Марченко.

За словами комісара Євросоюзу з економіки Паоло Джентілоні «ніколи зв’язки між Україною та ЄС не були настільки тісними, як сьогодні». «Хочу привітати Україну з приєднанням до Конвенції про спільний транзит. Я впевнений, що це не тільки сприятиме, а й фактично прискорить торгівлю між ЄС та Україною. Ми будемо тісно співпрацювати з українською владою, щоб ця можливість принесла максимальну користь у найближчі місяці та роки», - наголосив комісар ЄС.

Учасники обговорили також питання приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту в контексті перспективи вступу України до ЄС.

Владислав Суворов, заступник Голови Державної митної служби України, відзначив, що саме запит бізнесу був показовим для європейців під час оцінювання готовності України до приєднання до Конвенції, адже це суттєві спрощення, які прямо впливають на економію ресурсів при переміщенні товарів. Передбачається, що це позитивно вплине на внутрішній ринок та змінить підходи до вирішення логістичних проблем.

«1 жовтня о 9:32 перший автомобіль перетнув кордон Україна-ЄС за процедурою спільного транзиту. Це значний крок вперед не лише для торговельної інтеграції, а й для функціонування наших «Доріг Солідарності». Я хотів би привітати всю українську владу, яка у воєнний час уможливила це важливе досягнення», - сказав під час свого виступу заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло.

Представник Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM) інформував про основні тенденції сучасного митного законодавства ЄС, до яких слід бути готовим українському бізнесу з огляду на активний темп гармонізації митних систем України та ЄС.

«Митне законодавство ЄС відображає нову економічну реальність, а також нову роль і місію митної служби.  Воно трансформувало роль митних органів, надаючи їм роль у ланцюгу поставок, моніторингу і перетворюючи їх на каталізатор для конкурентоспроможності країн та компаній. Сприяння законній торгівлі вимагає простих, швидких і стандартних митних процедур і процесів. Метою нового Митного кодексу ЄС було спростити митне законодавство, дозволити використання сучасних інструментів та технологій. Процедура спільного транзиту та використання NCTS є прикладом впровадження цієї нової ролі митниці», - зазначив Вітяніс Алішаускас, міжнародний експерт EU4PFM.




Просмотров: 452
Другие новости