Компании

все компании

Урожай ранніх зернових в Україні в 2023 р. скоротиться на 50-70%

6 жовтня 2022 року, 12:15
Площа засіяних озимими площ в Україні наразі становить 1,2 млн га і навряд чи досягне 2 млн тонн в осінній посівній, що залишилися приблизно два тижні, тоді як минулого року вона склала 7 млн ​​га, повідомив гендиректор агрохолдингу ІМК Алекс Ліссітса. "Навряд чи ми наберемо 2 млн га. Валовий збір ранніх зернових буде меншим на 50-70%.

Фактично покриємо власні потреби, а ось з експортом буде не все так рожево", - сказав він на конференції Forbes "Без рожевих окулярів. Бізнес та держава під час війни" у четвер. Ліссітса підкреслив, що ще більшою проблемою є фінансова ліквідність, оскільки галузь "працює в нуль чи навіть мінус" і дуже багато не мають коштів, щоб навесні посіятися.

"Якщо не буде гнучких дій, то ситуація не буде дуже веселою в аграрному секторі. Найбільша проблема – відсутність ліквідних коштів", – заявив гендиректор ІМК. За його словами, кошти, що зараз надходять, від урожаю йдуть на виплати за старими боргами, у тому числі на зарплати. Ліссітса вважає, що наступного року реального зменшення кількості працюючих у галузі не відбудеться.

"Але питання, скільки малих і середніх компаній перейде в кеш. Думаю, що взимку перейде 70%", - зазначив він. Експерт додав, що ще одним наслідком стане невиплата орендних паїв, яка традиційно припадає на листопад-грудень і частково на січень, бо грошей дуже мало, і це позначиться на місцевих бюджетах. Ліссітса також окремо зазначив, що з'явилася величезна кількість бажаючих продати землю, особливо в прикордонних областях, і дуже мала кількість людей, які хочуть купити, внаслідок інфляції реальна вартість землі знизилася. "Думаю, ця тенденція продовжиться", - вважає він.

Гендиректор ІМК зазначив, що деякі агрокомпанії також готові позбавлятися площ. За його словами, наприклад, якщо на Сумщині раніше за переуступку гектара платили $2,5 тис., то зараз віддають безкоштовно.

Ще однією проблемою Ліссітса назвав питання повернення в роботу площ, які замінували або не використовували (у ІМК 32 тис. га було заміновано в Чернігівській області). Він пояснив, що якщо навесні не посіятись, то дуже дорого буде їх повернути до робочого стану. Описуючи роботу галузі, гендиректор ІМК зазначив, що обрій планування – два-три тижні і з продажу, і із закупівель.

"Довгострокових контрактів усі бояться", – констатував він. Ліссітса додав, що мало ясності, чи будуть добрива та засоби захисту рослин і скільки вони коштуватимуть наступного року, уточнивши, що негативно впливає і різниця в курсах імпорту та експорту: 36 грн/$1 та 42 грн$1. "Думаю, наступного року матимемо величезне зниження продуктивності та врожайності і на кінець року вийдемо досить побитими: не мертвими, але сильно побитими", - підсумував експерт.




Просмотров: 250
Другие новости