Компании

все компании

Інфляція у Грузії у річному вираженні склала 11,5%

4 жовтня 2022 року, 17:47
Інфляція у річному вираженні у Грузії у вересні 2022 року склала 11,5%, йдеться у матеріалах Національної служби статистики (Вантажстат).

Зростання цін на продукти харчування та безалкогольні напої у річному обчисленні склало 17,6%. Ціни на хліб та хлібобулочні вироби зросли на 32,8%, на молоко, сир та яйця – на 23,3%, мінеральні та джерельні води, безалкогольні напої та натуральні соки – на 22,5%, олію та жири – на 21, 2%, кава, чай та какао - на 18,9%, рибу - на 16,5%, цукор, джеми та інші солодощі - на 15,8%, м'ясо та м'ясні продукти - на 9,8%, фрукти та виноград – на 9,6%.

Транспортні послуги подорожчали на 13,7%, зростання цін на утримання та ремонт житла зафіксовано на рівні 12,5%, електроенергію, газ та інші види опалення – 5,8%.

Раніше повідомлялося, що річна інфляція в країні у серпні становила 10,9%.
За даними Грузстату, у вересні порівняно з попереднім місяцем рівень інфляції у Грузії становив 0,8%.

Продукти харчування та безалкогольні напої минулого місяця подорожчали на 1,7%. Так, зросли ціни на овочі (на 7,6%), молоко та яйця (на 4,6%), мінеральну та джерельну воду, безалкогольні напої та натуральні соки (на 2,3%), фрукти та виноград (на 2%). ), рибу (на 1,4%). Зниження цін зафіксовано на цукор, варення та інші солодощі (на 1,4%), олії та жири (на 1,1%).

Тарифи у сферах охорони здоров'я та транспорту знизилися відповідно на 2% та на 1,3%.
Як заявив журналістам міністр сільського господарства Отар Шамугія, на зростанні цін у Грузії позначилися тенденції на світових ринках. Водночас, він зазначив, що в останній період з'явилися і позитивні фактори. Зокрема, почала дешевшати пшениця, і це дозволить знизити в країні ціни на хліб та хлібобулочні вироби. Крім того, це дозволить збільшити закупівлі пшениці, що позначиться на роботі борошномельних підприємств країни, а отже, і на доходах бюджету.

Шамугія також зазначив: "У нас в економіці двозначне зростання, і ми його зберігаємо, у нас більше доходів і, відповідно, з'явилася можливість значних коректив у бюджеті, до якого вносяться важливі зміни. Більший дохід означає більше коштів, більше можливостей допомогти нашим фермерам та населенню та дати більше стимулу економіці".

У червні уряд Грузії підвищив прогноз щодо інфляції на поточний рік до 9,1%. Це вдвічі вище за прогноз при затвердженні держбюджету на 2022 рік - 4,5%.
Наприкінці вересня міністр фінансів Грузії Лаша Хуцишвілі заявив, що інфляція в Грузії знижуватиметься і досягне цільового показника на рівні 3% у другій половині 2023 року.

2021 року інфляція в Грузії, за даними Національної служби статистики, склала 13,9%. Цільовий показник інфляції в Грузії на 2021 рік, а також наступні два роки було визначено Національним банком країни на рівні 3%.

Раніше голова Національної статистичної служби Гогіта Тодрадзе повідомив, що економічне зростання в Грузії в січні-липні 2022 року склало 10,3%.




Просмотров: 373
Другие новости