Компании

все компании

Україна закупить промислові дроворуби

25 вересня 2022 року, 10:03
Підприємства Державного агентства лісових ресурсів України (Держлісагентство) найближчим часом закуплять партію потужних промислових дровоколів, за допомогою яких масово заготовлятимуться дрова, які в умовах російської агресії перетворилися на одну зі складових енергетичної безпеки країни та комерційно привабливий товар.

Крім того, планується запозичувати європейську модель заготівлі та сушіння дров. Це дозволить доводити показники вологості продукції до оптимальних та гарантує максимальну тепловіддачу при їх спалюванні, повідомив голова агентства Юрій Болоховець.

"Європейський споживач купує переважно дрова, готові до використання. Ми в Україні більшу частину дров сьогодні продаємо в лісі "з-під пили". "Високий сезон" припадає на осінь, коли погодні умови вже не дають можливості до настання опалювального сезону якісно просушити Деревину. Попит сформований нерівномірно, оскільки навесні, коли найкраще створювати запаси для наступної зими, попит, навпаки, знижується майже до нуля", - наголосив глава Держлісагентства у Facebook у п'ятницю.

За його даними, вирішити питання циклічності заготівлі дров можна шляхом інвестицій в обладнання для їх переробки та сушіння. Це дозволить підприємствам Держлісагентства виходити на ринок із уже колотими дровами відповідної вологості. Крім того, лісгоспам необхідно залучати фінансування, щоб мати оборотні кошти для рівномірної заготівлі та переробки дров протягом року, не орієнтуючись лише на фактор сезонного попиту. При цьому продаж дров повинен відбуватися переважно зі складів, де деревина за час зберігання набуває потрібної вологості.

Болоховець наголосив, що існуючу проблему розподілу деревного палива між регіонами можна вирішити, перейшовши на заготування дров за європейськими стандартами: економічно виправданим є транспортування в інші області України лише повністю готових до використання дров.

"Ми вже почали рухатись у цьому напрямку. Підприємства Держлісагентства найближчим часом закуплять партію потужних промислових дровоколів. Водночас покладаю великі надії на наше нове ДП "Ліси України". Комплексно реалізувати завдання можна лише у форматі великого потужного підприємства, здатного залучити потрібні інвестиції та запровадити єдині корпоративні стандарти", - підсумував глава відомства.

Як повідомлялося, Україна розпочинає реформу державної лісогосподарської галузі, в рамках якої усі 158 лісогосподарських підприємств країни об'єднуються у єдине спеціалізоване державне підприємство "Ліси України". Наразі 24 облуправління будуть укрупнені до дев'яти регіональних управлінь лісового та мисливського господарства.

Створення такого підприємства для управління лісгоспами передбачено Державною стратегією управління лісами України до 2035 року. Держлісагентство наголошує: єдина компанія з централізованим управлінням є більш керованою як під час воєнного стану, так і в період післявоєнного відновлення економіки країни.




Просмотров: 426
Другие новости