Компании

все компании

Фондові індекси найбільших держав АТР знову торгуються в мінусі

23 вересня 2022 року, 13:29
Фондові індекси найбільших держав Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) знову торгуються в мінусі вранці в п'ятницю, знижуючись третю сесію поспіль на побоюваннях, що посилення грошово-кредитної політики центробанками світу може призвести до рецесії глобальної економіки.

Негативний імпульс азіатським ринкам надало падіння американських індексів на 0,4-1,4% напередодні. Трейдери та інвестори, як і раніше, оцінюють наслідки вересневого засідання Федеральної резервної системи, за підсумками якого ставка була знову підвищена на 75 базисних пунктів, а глава американського ЦБ Джером Пауелл заявив про готовність підвищувати ставку доти, доки не з'являться чіткі сигнали уповільнення інфляції.

Також цього тижня ставки підвищили центробанки Великобританії, Швейцарії, Норвегії, Туреччини, Індонезії, Філіппін та Тайваню. "Глобальні фондові ринки зазнають тиску, оскільки весь світ побоюється, що ставки, що ростуть, спровокують набагато більш ранню і, можливо, жорстку повсюдну рецесію", - написав аналітик OANDA Едвард Мойя. Також у п'ятницю стало відомо, що споживчі ціни в Сінгапурі в серпні підскочили на 7,5% після зростання на 7% у липні, обігнавши очікуване аналітиками підвищення на 7,2%.

Інфляція оновила максимум із червня 2008 року. Транспортні послуги у місті-державі подорожчали на 20,2%, продукти харчування – на 6,4%, житло та комунальні послуги – на 6%. У Малайзії інфляція минулого місяця прискорилася до 4,7%, максимуму за півтора року, з 4,4% у липні, збігшись з очікуваннями ринку. Продукти харчування подорожчали на рекордні за всю історію спостережень 7,2% у річному вираженні.

Тим часом аналітики Nomura погіршили прогноз зростання економіки Китаю на 2023 рік до 4,3% з 5,1% на побоюваннях, що влада КНР продовжить дотримуватися політики "нульової терпимості" до коронавірусу. Китайський індекс Shanghai Composite до 8:20 кск знизився на 0,09%, гонконгський індикатор Hang Seng втратив 0,4% і оновив щонайменше з грудня 2011 року. Ціна паперів Tianqi Lithium впала на 4,8%, Contemporary Amperex – на 1%, East Money Information – на 1,3%.

Акції Alibaba під час торгів у Гонконгу дешевшають на 1,9%, ринкова вартість автовиробника Li Auto опускається на 2,2%. Південнокорейський індекс Kospi знизився на 1,7%. Ринкова вартість одного із найбільших у світі виробників чіпів Samsung Electronics Co. збільшилася на 0,2%, автовиробника Hyundai Motor – знизилася на 1%. Австралійський індекс S&P/ASX 200 знизився на 2%. Лідером зниження виступає ІТ-сектор. Папери Xero Ltd подешевшали на 5,7%, Block Inc. – на 9,1%, Wisetech Global – на 4,2%, Seek Ltd – на 4,4%, Carsales.com – на 3,5%.

Акції провідних австралійських банків знижуються на 1-1,5%. Тим часом капіталізація гірничодобувних гігантів BHP Group та Fortescue Metals зростає на 0,4%, а папери Rio Tinto подорожчали на 1,3%. Японські біржі у п'ятницю закриті у зв'язку зі святом Осіннього рівнодення.




Просмотров: 340
Другие новости