Компании

все компании

Банк Англії розглядатиме можливість підвищення ключової процентної ставки до 2,5% річних

21 вересня 2022 року, 17:32
Банк Англії за підсумками вересневого засідання у четвер розглядатиме можливість підвищення ключової процентної ставки на 75 базисних пунктів, з поточних 1,75% до 2,5% річних, на тлі рекордної інфляції в країні та падіння курсу фунта стерлінгів, вважають аналітики.

Якщо прогноз справдиться, то темп підйому стане максимальним із 1989 року. З грудня 2021 року британський центробанк піднімав ставку шість засідань поспіль, востаннє – на 50 б. п.

"Аргументи на користь підйому на 75 б.п. виглядають сильнішими, ніж аргументи за підвищення на 50 б.п.", - зазначив старший європейський економіст BNP Paribas Пол Холлінгсуорт. Тим часом консенсус-прогноз економістів, опитаних Bloomberg, все ж таки передбачає збільшення ставки на 50 б.п., до 2,25%.

Деякі аналітики пояснюють порівняно м'який прогноз зміною у складі керівництва Банку Англії. Минулого місяця у відставку пішов один із найбільш "яструбиних" членів Комітату з грошово-кредитної політики Майкл Сондерс, а його місце посіла Сваті Дінгра, чиї погляди на грошово-кредитну політику не до кінця зрозумілі, пише Bloomberg.

Крім того, на минулому засіданні регулятор повідомив, що раніше запропонована програма продажу держоблігацій може розпочатися після вересневого засідання, якщо MPC її схвалить.

Це також може стати перешкодою для надто різкого збільшення ставки. "Виникають питання щодо своєчасності продажу держоблігацій на ринку", - сказала економіст Investec Еллі Хендерсон. Тим часом головний аргумент на користь різкішого зростання ставки - інфляція, що перевищує цільовий показник центробанку в п'ять разів.

Як повідомлялося, споживчі ціни у Великій Британії в серпні підскочили на 9,9% у річному вираженні. Інфляція трохи сповільнилася порівняно з липнем, коли вона становила 10,1%, проте показник все ще перебуває поблизу максимального рівня більш як за 40 років. Трейдери схиляються саме до такого сценарію, оцінюючи можливість підйому ставки на 75 б.п. у четвер у 60%, показують дані Bloomberg.

Більше того, вони очікують ще одного аналогічного підвищення до кінця року та ще одного підйому на 50 б.п. Таким чином, виходячи з поточних котирувань на грошових ринках, трейдери прогнозують, що ставка досягне 3,75% до кінця року та 4,5% – до березня 2023 року.

"Є відчуття, що Банк Англії зараз набагато більше стурбований високою інфляцією та необхідністю з нею впоратися, ніж ймовірністю уповільнення економічного зростання", - сказала стратег NatWest Markets Імоджен Бахра. Банк Англії підіб'є підсумки вересневого засідання о 14:00 у четвер. Це засідання мало відбутися 15 вересня, проте було перенесено на тиждень у зв'язку з національною жалобою з нагоди смерті королеви Єлизавети II.

По материалам: Bloomberg





Просмотров: 384
Другие новости