Компании

все компании

ЦБ Азербайджану зберіг облікову ставку на рівні 7,75%

17 вересня 2022 року, 17:45
Центральний банк Азербайджану (ЦБА) зберіг облікову ставку на рівні 7,75%, йдеться у повідомленні ЦБА. Нижній поріг відсоткового коридору з операцій ліквідності збережено лише на рівні 4%, верхній - 9,25%.

ЦП вчетверте поспіль зберігає облікову ставку лише на рівні 7,75%. Як зазначає ЦБА, рішення про збереження облікової ставки було ухвалено з огляду на те, що ситуація з інфляцією після попереднього засідання Центрбанку з цього питання не змінилася.

"Аналіз ситуації показує, що за підсумками 2022 року інфляція в Азербайджані буде нижчою за поточний показник (на кінець серпня середньорічна інфляція склала 13,2%). Прогноз щодо інфляції на 2023 рік переглянутий у бік зниження", - йдеться в повідомленні. ЦБ підкреслив, що монетарні фактори продовжують чинити знижувальний тиск на інфляцію.

При цьому ситуація на валютному ринку стабільна внаслідок профіциту платіжного балансу. Виходячи з цього, Центробанк здійснює на валютному ринку лише операції з купівлі інвалюти.

Крім цього, номінальний ефективний курс манату продовжує зміцнюватись, що є фактором, що стримує інфляцію. Наступне засідання ЦП щодо облікової ставки відбудеться 28 жовтня. Мінекономіки Азербайджану за підсумками 2022 року прогнозує середньорічну інфляцію на рівні 12,5% (у 2021 році – 6,7%). Влада Азербайджану в 2023 році прогнозує середньорічну інфляцію на рівні 6,9%.




Просмотров: 355
Другие новости