Компании

все компании

Євро подешевшав до долара США до мінімуму, фунт - до мінімуму з 1985р

5 вересня 2022 року, 12:47
Євро різко дешевшає у парі з доларом на торгах у понеділок на тлі посилення енергетичної кризи в регіоні та побоювань рецесії, курс фунта стерлінгів щодо американської валюти впав до мінімуму з 1985 року.

Пара євро/долар на 9:00 КВ торгується на рівні $0,9896 порівняно з $0,9957 на закриття ринку у п'ятницю. Раніше під час сесії курс євро опускався до $0,9881, що є мінімум із грудня 2002 року.

Фунт стерлінгів подешевшав до мінімальних за 37 років $1,1443 порівняно з $1,1512 у п'ятницю. Експерти не виключають падіння курсу фунта до паритету в парі з доларом, чого не було за 200 років від початку валютних торгів, зазначає The Wall Street Journal.

Ослаблення фунта стерлінгів обумовлено погіршенням економічної ситуації у Великій Британії у зв'язку зі стрибком цін на енергоносії. Ситуацію посилює невизначеність щодо політики майбутнього прем'єр-міністра, а також нездатність Банку Англії взяти під контроль інфляцію. "Економічні проблеми, з якими стикається британська економіка, є найскладнішими на нашій пам'яті", - зазначає головний інвестиційний директор BlueBay Asset Management Марк Даудінг, слова якого наводить WSJ. Експерти Goldman Sachs очікують, що інфляція у Великій Британії досягне 22% наступного року через підвищення вартості енергоресурсів, прогнозуючи падіння економіки в цьому випадку на 3,4%.

На думку Даудінга, курс фунта опуститься до паритетного рівня в парі з доларом наступного року. Фунт ніколи не коштував менше $1 за всю історію торгів, проте опускався до $1,05 у 1985 році. Послабленню євро, тим часом, сприяє поглиблення енергетичної кризи на тлі зупинення постачання російського газу газопроводом "Північний потік". Увечері в п'ятницю "Газпром" повідомив, що технічне обслуговування єдиної робочої турбіни "Північного потоку" виявило "найгрубіші порушення", газопровід не працюватиме без їх усунення.

Розрахований ICE індекс, що показує динаміку долара США щодо шести валют (євро, швейцарський франк, ієна, канадський долар, фунт стерлінгів і шведська крона), додає в понеділок 0,64%, ширший WSJ Dollar Index - 0,38%. Курс долара до єни піднявся до 140,39 єни проти 140,20 єни у п'ятницю.

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 234
Другие новости