Компании

все компании

Швейцарські вчені з'ясували, що з 1931 року розтанули більше половини швейцарських льодовиків

28 серпня 2022 року, 12:21
Швейцарські вчені з'ясували, що з 1931 року розтанули більше половини з 1,4 тис. швейцарських льодовиків, і швидкість їхнього танення продовжує збільшуватися.

"Танення льодовиків набирає темп. Уважне спостереження за цим феноменом і кількісна оцінка його історичних масштабів є важливими, тому що це дозволяє нам визначати реакцію льодовиків на зміну клімату", - заявив співавтор дослідження Даніель Фарінотті.

Швейцарська вища технічна школа Цюріха спільно зі Швейцарським федеральним науково-дослідним інститутом лісу, снігу та ландшафту в понеділок опублікувала результати дослідження про втрату льоду в Швейцарії в 20 столітті, яке частково ґрунтувалося на аналізі змін топографії льодовиків з 1931 року.

Вчені повідомляють, що обсяг льоду у льодовиках у період з 1931 по 2016 роки зменшився на половину, а за наступні шість років – ще на 12%. Під час дослідження команда використала вимірювання в польових умовах, аерофотозйомку та фотографії гірських вершин, у тому числі близько 22 тис. зображень, зроблених з піків між двома світовими війнами. Вчені порівнювали форму та положення місцевості на зображеннях, а також використовували камери та інструменти для вимірювання кутів ділянок суші. Вони порівняли топографію поверхні льодовиків у різні моменти часу, що дозволило розрахувати еволюцію обсягів льоду.

Вчені також виявили, що в 1920-х і 1980-х спостерігалося зростання льодовикової маси, проте його затьмарила загальна тенденція до танення.

На території Швейцарії знаходиться майже половина всіх льодовиків, що знаходяться в європейських Альпах. Не всі льодовики тануть із однаковою швидкістю: на це впливає безліч факторів, у тому числі висота над рівнем моря та кількість сміття на льодовиках.




Просмотров: 433
Другие новости