Компании

все компании

Експерти оцінюють посуху в Європі як найсильнішу за 500 років

23 серпня 2022 року, 23:31
Ситуація із посухою у багатьох регіонах Європи залишається серйозною, випливає з оприлюдненої у Брюсселі у вівторок останньої доповіді Об'єднаного дослідницького центру (JRC) Європейської комісії (ЄК) "Посуха в Європі – серпень 2022 року".

"Поєднання сильної посухи та аномальної спеки створило безпрецедентне навантаження на рівень води в усьому ЄС. В даний час ми відзначаємо, що інтенсивність сезону лісових пожеж помітно вища за середню і надає серйозний вплив на врожайність. Зміна клімату, безсумнівно, з кожним роком все помітніша", - прокоментувала доповідь член ЄК з інновацій та досліджень Марія Габріель.

"Розвиток та наслідки тривалої посухи в ЄС підтверджують тривожну ситуацію липня 2022 року: 47% території Євросоюзу все ще перебувають в умовах (кризового) попередження, що означає, що опадів випадає менше, ніж зазвичай, а вологи в ґрунті не вистачає, і 17% території ЄС перебуває у стані тривожного повідомлення, що означає, що рослинність та сільськогосподарські культури також схильні до негативних наслідків посухи", - цитується доповідь у комюніке Єврокомісії.

Те, що в сукупності 64% території ЄС перебувають у цих кризових режимах, сприяє поширенню пожежонебезпечних зон по всьому союзу, наголошується в доповіді.

У ньому повідомляється, що поточні прогнози врожайності кукурудзи на зерно, сої та соняшнику по Євросоюзу відповідно на 16%, 15% і 12% нижчі від середнього показника останніх п'яти років.

Серйозний дефіцит опадів торкнувся майже всіх річок у країнах ЄС, позначившись на річковому транспорті та на енергетичному секторі як для виробництва гідроелектроенергії, так і для систем охолодження інших електростанцій.

Декілька держав-членів ЄС вжили заходів щодо обмеження використання води, оскільки водопостачання найближчими тижнями може виявитися ще складнішим.

На думку експертів JRC, нинішня посуха є можливо найсильнішою за останні 500 років. Остаточні дані наприкінці сезону підтвердять цю попередню оцінку, повідомляють у Європейській комісії.




Просмотров: 367
Другие новости