Компании

все компании

Прем'єр Киргизії обговорив із послом Китаю будівництво залізниці у регіоні

19 серпня 2022 року, 13:00
Голова парламенту Киргизії Акилбек Жапаров обговорив із послом Китаю Ду Девень будівництво залізниці "Китай-Киргизія-Узбекистан", повідомляє у четвер прес-служба киргизького кабміну.
   
"Голова кабінету міністрів Киргизії Акилбек Жапаров прийняв надзвичайного та повноважного посла КНР Ду Девень, з якою обговорив актуальні питання двосторонньої співпраці з особливим упором на торговельно-економічну та транспортно-логістичну сфери", - йдеться у повідомленні.
 
Посол передала послання прем'єра Державної ради КНР Лі Кецяна щодо питання будівництва залізниці "Китай-Киргизія-Узбекистан", зазначили у прес-службі.
   
У ході зустрічі було наголошено на важливості залізниці для регіону, її стратегічне значення для просування економічного розвитку та підвищення добробуту народів трьох країн.
 
"Китайська сторона із задоволенням підкреслила, що завдяки спільним зусиллям трьох сторін успішно розпочалася розробка техніко-економічного обґрунтування проекту будівництва залізниці та висловила готовність співпрацювати з киргизькою та узбецькою сторонами для подальшого його просування", - сказано в релізі.
  
У свою чергу Акилбек Жапаров наголосив на пріоритетному значенні будівництва залізничної магістралі для Киргизії.
      
"Відбувається суттєве зрушення у реалізації проекту будівництва залізниці "Китай-Киргизія-Узбекистан". Сподіваємося, що незабаром розпочнеться активна фаза проекту", - сказав Жапаров.
    
На початку серпня до Киргизії прибули 80 фахівців проектного інституту КНР для розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва залізниці "Китай-Киргизія-Узбекистан".
   
Раніше президент Киргизії Садір Жапаров під час зустрічі з главою МЗС КНР Ван І в Бішкеку і запропонував підписати документи щодо будівництва залізниці "Китай-Киргизія-Узбекистан" під час вересневого саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді 15-16 вересня.
     
Питання будівництва залізниці "Китай-Киргизія-Узбекистан" обговорюється з початку 2000-х років, у 2017-2018 роках. переговори розпочали активну фазу.
     
Киргизія виступає за те, щоб у рамках проекту на території республіки було збудовано дві розвантажувальні станції. Китай наполягає на прямому маршруті без зупинок у Киргизії.
     
Будівництво залізниці "Китай-Киргизія-Узбекистан" дозволить створити новий транспортний коридор для перевезення вантажів до країн Східної Європи через Транскавказький коридор, а також скоротити час доставки вантажів із КНР та країн Центральної Азії до ЄС та країн Близького Сходу.




Просмотров: 505
Другие новости