Компании

все компании

Україна у липні наростила експорт агропродукції на 12% порівняно з червнем – УКАБ

1 серпня 2022 року, 17:32
Україні в липні поточного року вдалося експортувати 3,0 млн тонн продукції АПК в обхід її морпортів – ключової експортної інфраструктури країни, яка нині заблокована російськими військами.

Зростання експорту минулого місяця склало 12% порівняно з показниками червня 2022 року, повідомляється на Facebook-сторінці асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) у понеділок. У розрізі культур у липні експорт зернових становив 1,7 млн. тонн (кукурудза – 69%, пшениця – 22%, ячмінь – 9%), збільшившись порівняно з червнем на 21%.

За даними УКАБ, Україна у липні експортувала 597,2 тис. тонн олійних культур (насіння соняшнику – 61%, ріпаку – 19%, сої – 9%), що на 7% більше за показники попереднього місяця. При цьому рослинної олії експортовано стільки ж, скільки і в червні - 297,1 тис. тонн, з яких 94% соняшникової та 6% соєвої. Експорт соняшникової та соєвої макухи та шроту в липні становив 185,9 тис. тонн (соняшникової – 85%, соєвої – 15%), що відповідає приросту у 34% до показників червня.

Таким чином минулого місяця найбільші обсяги приросту продемонстрували зернові культури, експорт яких за місяць збільшився майже на 300 тис. тонн. Також відбулася часткова зміна структури експорту зернових – зростання частки пшениці та ячменю порівняно з попередніми періодами, що пов'язано із збиранням урожаю цих культур Україною та відповідно збільшенням пропозиції. "Хоча позитивна динаміка експорту спостерігається, проте ціни на внутрішньому ринку на зернові культури продовжують знижуватися.

На них тисне надмірна пропозиція як урожаю минулого року, так і надходження нового врожаю за значно менших темпів зростання експорту", - зазначається у повідомленні УКАБ. Як повідомлялося, до початку повномасштабного військового вторгнення РФ Україна щомісяця експортувала 5-6 млн тонн сільгосппродукції через свої ключові морпорти в Одесі та Миколаєві.




Просмотров: 460
Другие новости