Компании

все компании

Глави Киргизії і Таджикистану домовилися активізувати роботу міжправкомісії з демаркації кордонів

22 липня 2022 року, 15:07
Президенти Киргизії та Таджикистану Садир Жапаров та Емомалі Рахмон домовилися активізувати діяльність міжурядової комісії з делімітації та демаркації державного кордону, повідомила у четвер прес-служба киргизького президента.

"Під час зустрічі обговорено актуальні питання киргизько-таджицького двостороннього співробітництва, а також регіональний та міжнародний порядок денний. Зокрема, досягнуто домовленості активізувати діяльність міжурядової комісії з комплексного розгляду питань двосторонньої співпраці та міжурядової комісії з делімітації та демаркації державного кордону Киргизии". , - йдеться у сполученні.

За даними прес-служби, сторони також вирішили відновити роботу міжвідомчої киргизько-таджицької робочої групи з питань, пов'язаних з використанням водних ресурсів. "Лідери країн наголосили на важливості взаємовигідного використання водних ресурсів трансграничних річок на прикордонних територіях та активізації співпраці в цьому напрямі.

Торкаючись роботи Міжнародного Фонду порятунку Арала (МФСА), глави держав висловилися за продовження зусиль усіх держав-засновників щодо реформування організаційної структури та договірно- правової бази МФСА з урахуванням інтересів усіх без винятку країн регіону", - зазначили у прес-службі.

У четвер у Чолпон-Аті (Іссик-Кульська область Киргизії) відбулася четверта Консультивна зустріч глав держав Центральної Азії. У ній взяли участь президенти Киргизії, Казахстану, Узбекистану, Туркменістану та Таджикистану. За підсумками Консультативної зустрічі підписано шість документів, серед них договір про дружбу, добросусідство та співробітництво з метою розвитку Центральної Азії у XXI столітті, підписи під яким поставили Жапаров, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв та президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв.

У прес-службі президента Киргизії повідомляли, що президенти Таджикистану та Туркменістану Емомалі Рахмон та Сердар Бердимухамедов мають намір підписати договір після завершення внутрішньодержавних процедур. Також підписано: рішення глав держав-засновників міжнародного Фонду порятунку Арала про продовження повноважень президента Фонду, спільну заяву Консультативної зустрічі лідерів країн ЦА, концепцію взаємодії держав ЦА в рамках багатосторонніх форматів, регіональну програму "зелений порядок денний для Центральної Азії", а також "дорожню карту з розвитку регіонального співробітництва на 2022-2024 роки. Наступне засідання Консультативної зустрічі глав держав Центральної Азії відбудеться 2023 року в Таджикистані.




Просмотров: 397
Другие новости