Компании

все компании

Європейські фондові індекси трохи зростають, але італійський індикатор знижується

22 липня 2022 року, 15:55
Інвестори продовжують оцінювати підсумки липневого засідання Європейського центрального банку, на якому регулятор уперше за 11 років підвищив процентні ставки, одразу на 50 базисних пунктів (б.п.). Базова процентна ставка за кредитами була підвищена до 0,5%, ставка за депозитами – до нульового рівня, ставка за маржинальними кредитами – до 0,75%.

Підвищення ставок обумовлено оновленою оцінкою інфляційних ризиків, наголошується у прес-релізі ЄЦБ. Крім того, регулятор повідомив, що запускає нову програму викупу облігацій для обмеження фрагментації єврозони. Новий антикризовий механізм, Transmission Protection Instrument (TPI), сприятиме скороченню розбіжностей у вартості запозичення для різних країн єврозони. Зведений індекс менеджерів закупівель (PMI) у єврозоні в липні опустився до 49,4 пунктів з 52 пунктів місяцем раніше, згідно з попередніми даними S&P Global. Аналітики в середньому чекали на показник на рівні 51 пункту, пише Trading Economics.

Значення PMI вперше з лютого 2021 року опустилося нижче за позначку в 50 пунктів, що відокремлює зростання ділової активності від падіння. При цьому PMI обробної промисловості впав до 49,6 пунктів з 52,1 пунктів у червні, що стало мінімумом більш ніж за два роки. Індикатор сфери послуг знизився з 53 пунктів до 50,6 пунктів, 5-місячного мінімуму. Індекс споживчої довіри у Великій Британії в липні залишився на рекордно низькому рівні, зафіксованому минулого місяця - мінус 41 пункт, повідомила дослідницька GfK. Експерти очікували, що показник знизиться до мінус 42 пунктів.

Роздрібний продаж у країні в червні опустився на 0,1% порівняно з попереднім місяцем, показали дані Національного статистичного управління (ONS) країни. Консенсус-прогноз експертів, опитаних Bloomberg, передбачав зниження показника на 0,2%. У попередньому місяці обсяг роздрібного продажу в країні впав на 0,8%, а не на 0,5%, як повідомлялося раніше.

Зростання ВВП Франції, другої найбільшої економіки єврозони, різко уповільниться наступного року на тлі збереження геополітичних ризиків, спрогнозувало міністерство фінансів країни. Відомство очікує, що економіка Франції наступного року збільшиться на 1,4% після передбачуваного підйому на 2,5% цього року.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 на 11:40 мск підріс на 0,3% і склав 425,83 пункту. Британський FTSE 100 та французький САС 40 додали до цього часу 0,25% та 0,1% відповідно. Німецький DAX виріс на 0,17%, іспанський IBEX 35 – на 0,47%. І тільки італійський FTSE MIB втрачає 0,03%, Акції датського банку Danske Bank AS дешевшають на 3,7% після оприлюднення звітності за другий квартал. Банк скоротив чистий прибуток на 37%.

 Папери шведської сталеливарної SSAB AB втрачають у ціні 2%. Компанія збільшила квартальний виторг у 1,5 раза, чистий прибуток - у 2,5 раза, але дала невизначений прогноз. Капіталізація німецького оператора сервісу доставки їжі Delivery Hero SE підскочила на 15% після публікації попередніх фінрезультатів за квітень-червень. Виторг компанії збільшився на 38%.




Просмотров: 313
Другие новости