Компании

все компании

Вироблення вітряків у ЄС впало через спеку і штиль

19 липня 2022 року, 12:57
Європа переживає дев'ятий день без газу "Північного потоку".

Цей тиждень принесе енергетиці регіону нове випробування у вигляді чергового піку літньої спеки за мінімального вітру.
Заявка на транзит російського газу через територію України – на рівні попередніх днів та місяців.

УКРАЇНСЬКИЙ ТРАНЗИТ
"Оператор ГТС України" прийняв від "Газпрому" заявку на транзит газу на вівторок обсягом 41,7 млн ​​куб. м, свідчать дані української компанії. Показник у понеділок становив 41,5 млн куб. м. Потужності заявлені лише по одній із двох точок входу до ГТС країни - газовимірювальної станції "Суджа". Коридором через ДВС "Збереження" заявки не прийнято.

ВДТСУ оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через ГІС станцію "Збереження", оскільки не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією "Новопськ". Київ запропонував перенести транзитні обсяги із "Збереження" на ДВС "Суджа".

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК
Вироблення електроенергії за рахунок вітру в Європі в понеділок впало до 8% після 11% у середньому за минулий тиждень, свідчать дані асоціації WindEurope. На цьому тижні прогнозується дуже спекотна і маловітряна погода, що ще більше посилить дефіцит енергії.

Спотові ціни на газ у Європі на тлі зупинки на ремонт "Північного потоку" тримаються понад $1600 за тисячу кубометрів. В Азії ціни відчутно нижчі - серпневий ф'ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker) відображає спотову ринкову вартість вантажів, що поставляються до Японії, Південної Кореї, Китаю та Тайваню, торгується на рівні $1400.

Європа продовжує закачування газу до підземних сховищ. Дані про стан ПСГ, нормативи запасів у яких тепер регулюються законом, є одним з найважливіших економічних і політичних індикаторів для Європи, відображаючи здатність керівництва ЄС забезпечувати енергетичну безпеку.

Наразі резерви становлять 64,42%, свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe. Приріст за останню звітну добу (17 липня) становив 0,4 процентних пункти (у вихідні виходить закачувати більше газу за рахунок зниження промислового попиту).

Із цього року ЄС запровадив жорстке регулювання використання підземних сховищ. До початку сезону відбору у 2022 році запаси мають бути не менше 80% від потужності ПСГ, у наступні – 90%.

Європейські термінали з прийому ЗПГ в середньому у липні завантажені на 67% при 63% за червень. Поки що регіон залишається преміальним ринком для ЗПГ, оскільки ціни в Азії трохи поступаються європейським хабам.




Просмотров: 401
Другие новости