Компании

все компании

Казахстан планує до 2035 року виробляти на АЕС порядка 12% електроенергії - Міненерго

16 липня 2022 року, 10:42
Казахстан планує, що до 2035 року частка вироблення електроенергії на атомній електростанції (АЕС) становитиме 12% від загального виробництва, повідомив віце-міністр енергетики Казахстану Жандос Нурмаганбетов.

"У структурі вироблення електроенергії, до 2035 року частка вугілля знизиться до 40%, а частка відновлюваних джерел електроенергії (ВІЕ) збільшиться до 23%. Газова генерація займе 18% від загального вироблення електроенергії, частка гідроелектростанції (ГЕС) - 7%, частка - 12% від загального виробітку електроенергії", - сказав Нурмаганбетов на засіданні Електроенергетичної ради СНД у четвер.

За його даними, до 2035 року потрібно забезпечити введення нових потужностей, що генерують, з яких 11 ГВт є джерелами низьковуглецевої генерації, у тому числі 6,5 ГВт об'єктів ВДЕ (сонце і вітер).

Віце-міністр зазначає, що для досягнення цих цілей ведеться робота з модернізації Національної електричної мережі, у тому числі щодо посилення енергосистеми західної та південної зон, та приєднання західної зони до Єдиної електроенергетичної системи Казахстану.

"Для нівелювання дорогої електроенергії запланованих до будівництва газових електричних станцій, ВДЕ та АЕС доцільно централізоване купівля електричної енергії. Тим самим буде забезпечено балансування тарифів від нововведених, дорожчих і діючих станцій", - повідомив Нурмаганбетов.

У зв'язку з цим, за словами віце-міністра, наразі вже опрацьовується питання введення нової моделі ринку електроенергії, яка зможе вирівняти оптові ціни на електроенергію між регіонами, створити реальну конкуренцію на цьому ринку та забезпечити рівний доступ до електроенергії.

Повідомляється, що сьогодні в Казахстані виробництво електричної енергії здійснюють 190 електричних станцій, загальна встановлена ​​потужність яких становить 23,9 ГВт, - 19 ГВт.

За підсумками 2021 року зі 114,4 млрд кВтг виробленої електричної енергії, частка вугільних станцій склала 69% (78,9 млрд кВтг), газових – 20% (22,9 млрд кВтг), ГЕС – 7,4% (8,5 млрд кВтг), ВДЕ - 3,6% (4,1 млрд кВтг).

Раніше повідомлялося, що Казахстан планує збудувати АЕС у районі селища Улкен в Алматинській області (на південному сході країни). Будівництво, за даними Міненерго Казахстану, може зайняти до 10 років, вартість одного енергоблоку в середньому становить $5 млрд. У прогнозному енергобалансі країни до 2035 року як один із варіантів розглядається введення в експлуатацію АЕС сумарною потужністю 2,4 ГВт.




Просмотров: 456
Другие новости