Компании

все компании

Експерти: Чому Україні так потрібна економічна свобод

22 грудня 2017 року, 11:54
Експерти: Чому Україні так потрібна економічна свобод
"Українці успішні у всіх країнах, окрім, хіба що, самої України", — вважає американський професор, співавтор світового Індексу економічної свободи Інституту Фрейзера Джеймс Ґвартні.

Чому так? Чому країна з плодовитими землями та людьми із сильним підприємницьким духом займає останні позиції в рейтингах, де могла би бути лідером? Корупція, олігархія, бідність, продажність чиновників і тиск на бізнес - ось ті чинники, яких Україна так і не змогла позбутися протягом 26-ти років незалежності. Саме вони затягують Україну у безодню країн з "репресованою економікою" і спонукають українців розвивати і збагачувати сусідні країни.
Українці бідні через відсутність економічної свободи, вважає Ґвартні. Яка включає у себе справедливу правову систему та захист прав власності, доступ до фінансування, якість регулювання та свобода міжнародної торгівлі.

И хоч сучасне суспільство прагне до поліпшення рівняекономіки факти свідчать про інше. За даними офісу бізнес-омбудсмена, у третьому кварталі 2017 року було одержано рекордну кількість скарг за всю історію роботи – 408. Причини все ті самі, до болю знайомі: дії силовиків (12%), неправомірні дії державних регуляторів (8%) і органів місцевого самоврядування (6%), а також податкові і митні питання (65%).

Крім того, не слід забувати, що рівень хабарництва та корупції в Україні "залишається на неприйнятно високому рівні". За два роки наша країна в рейтингу хабарництва від компанії EY подолала шлях з сьомого місця до першого.

Експерти розповіли НВ Бізнес про причини низького рівня економічної свободи і як це позначається на нашому економічному добробуті.

Володимир Федорін, співзасновник Bendukidze Free Market Center

Авторитетні міжнародні рейтинги свідчать, що Україна - найневільніша країна Європи. Так, згідно даними рейтингу Heritage Foundation, який робить канадський інститут Фрейзера, Україна опустилася на 4 позиції - до 166-го місця серед 180 країн. А у рейтингу Економічна свобода у світі зайняла 149 місце серед 159 країн та територій.  Можна сказати, що з економічною свободою, з ліберальною економікою в Україні все не дуже добре.

Однак, це не едина проблема. Україна не тільки найневільніша країна Європи, але ще і найбідніша після Молдови. Чому ж ми бідні? Основною причиною є відсутність стимулів для продуктивної праці і інвестицій в економіку. В першу чергу населення масово виїжджає до інших країн, що зараз і відбувається. Люди з України їдуть туди працювати і заробляти нормальні гроші. Таким чином, сусідні Польща, Чехія, інші країни Центральної Європи зростають за рахунок українців набагато швидше, ніж сама Україна.

Вирватися із "ями бідності" ми зможемо провівши швидкі та дуже глибокі реформи. Досвід останніх 4 років показує, що реформи, які відбуваються в дуже повільному режимі, узгоджуються з усіма, не працюють. Ми залишаємось країною половинчастих реформ. А реформи мають бути не половинчастими, а дуже радикальними. Тобто нам потрібно провести черговий дуже радикальний раунд реформ і тоді, я впевнений, Україна повернеться на економічну мапу світу як однієї з найдинамічних економік і світу, і Європи.

Євген Шульга, директор з розвитку CASE Україна

Уже кілька років поспіль в рейтингах економічних свобод Україна знаходиться на останньому місці серед країн Європи. Насамперед це негативно впливає на український бізнес. Несвобода проявляється в тому, що підприємці не можуть створювати нові робочі місця, розвивати свої підприємства, отримати доступ до позик. Останні події у країні показують, що бізнес не може відстояти свої права перед державними органами, перед силовими структурами і вирішити свої суперечки у судах.

В підсумку це проявляється у тому, що Україна залишається однією з найбільш бідних країн Європи. Українці отримують низькі зарплати. Але не лише це. Ми військово є слабкою країною, тому з нами можна так легко і безкарно воювати, як це робить Росія.

Ця проблема є системною і потребує не одного рішення. Але економічна свобода має багато проявів – і верховенство права, і боротьба з корупцією, і трудове законодавство, і банківська система. У кожній з цих галузей можна зробити певні кроки, які наблизили би Україну до більш економічно вільних країн.

Також слід не забувати, що більшість проблем з економічною свободою в Україні пов’язані з корупцією і судовою системою. Тому найбільше поступу можна було би зробити через вдосконалення верховенства права, зобов'язати чиновників відповідати за свої дії. Адже, неправомірні дії зашкоджують бізнесу. Тому насамперед в Україні потрібно змінити верховенство права та побороти корупцією.

Тимофій Милованов, почесний президент Київської школи економіки

Все залежить від тлумачення слова ліберальна. Якщо під ліберальною ми розуміємо інклюзивність, це коли кожна людина має ті самі права. Тобто коли і в олігарха, і в простого фермера ті самі можливості відкрити новий бізнес, якщо з'явилась нова ідея, і цей бізнес перетворити в наступний Google. То відповідь на це – зовсім не ліберальна.

Якщо казати про те, що це економіка, при якій держава слабка і не дуже регулює, тоді відповідь буде інша – дуже ліберальна економікаю Якщо вам не подобається регулювання, ви  маєте право відкрити свій бізнес маленький і не дуже маленький, порушувати законодавство і працювати на дикому ринку. Тобто одночасно відповідь "і так, і ні".

На жаль, розвиватися в нашій країні можуть багаті люди або ті, які мають зв’язки, мають більше можливостей заробляти і створювати бізнес. Це є несправедливо і економічно неефективно.  

Якщо в Америці у кожному підвалі чи у кожному гаражі люди намагаються створити новий стартап, то в Україні такого немає. А знаєте чому? Тому, що у більшості українців немає свободи реалізувати ідею, навіть якщо вона перспективна.  А багаті нові ідеї не впроваджуються в економіку, бо ринок майже у них в руках. В результаті у нас немає головного - рівних умов для всіх і стимулу для розвитку.

Людям потрібно дозволити конкурувати. Насправді у нас мають бути ринки капіталу, яких на сьогодні немає. Ринок капіталу створюється, коли є захист кредиторів. Тобто потрібно захистити кредиторів. Це означає, що якщо люди брали, то вони мають повертати. Для того, щоб це було, потрібно, щоб банки давали кредити під нормальні відсотки, під заставу будь-яких речей чи під ідеї навіть.  Потрібно розуміти, що економіка не підніметься на сміливцях, які ризикуватимуть своєю квартирою заради ідеї. Українцям потрібно дати надію на те, що маючи перспективну ідею, вони зможуть прийти у банк і взяти кредит, позику. Що банк, податкова та інші органи зацікавлені у їх успіху, а не у тому, як у них віджати через рейдерство, через податкову, через хабарі майно та бізнес.

По материалам: НВ.БИЗНЕС


Фотогалерея

  • Експерти: Чому Україні так потрібна економічна свобод
  • Експерти: Чому Україні так потрібна економічна свобод
  • Експерти: Чому Україні так потрібна економічна свобод



Просмотров: 1517
Другие новости