Компании

все компании

Ціни й тренди: як змінилась ситуація на сировинних ринках

21 жовтня 2015 року, 12:50

Аналітики і трейдери, що були опитані агентством Bloomberg, негативно налаштовані щодо динаміки цін на кукурудзу на тижні з 19 по 23 жовтня. Вони очікують зниження динаміки експорту цієї культури з США на 28% порівняно з минулим роком.

 


На минулому тижні на товарно-сировинних ринках відновилося падіння цін на нафту, які знову опустилися нижче відмітки 50 дол/барель. Така динаміка була спричинена декількома факторами: небажанням основних країн-виробників нафти знижувати її видобуток, а також проблемами з економікою Китаю. Показовою є позиція Ірану: на найближчій зустрічі OPEC країна має намір наполягати на зниженні видобутку нафти країнами-членами організації, однак збирається наростити власний видобуток відразу після зняття санкцій.

На поточному тижні нас очікує засідання ЄЦБ, яке може мати значний вплив на динаміку валютних курсів. Ринок не очікує від ЄЦБ різких кроків у вигляді зниження ставки або різкого розширення програми викупу активів, однак чекає чітких сигналів, що це може відбутися найближчим часом.

На ринку аграрної продукції основними факторами, що визначали динаміку цін на минулому тижні, були погодні фактори та світова торгівля. Так, котирування пшениці на Чиказькій товарній біржі знижувалися на фоні прогнозів щодо збільшення опадів в Чорноморському регіоні. На фізичному ринку ціни на пшеницю трималися завдяки результатам єгипетського тендера, де ціна на умовах CIF піднялася вище 210 дол/тонна. Котирування кукурудзи також знижувалися на Чиказькій біржі через слабкі дані з експорту цієї культури з США у зв’язку з неконкурентоспроможною ціною. А ось високі показники експорту сої підтримали котирування контрактів на неї, однак до кінця тижня ціни знову почали знижуватися через прогнози погоди у Бразилії.

Аналітики і трейдери, що були опитані агентством Bloomberg, негативно налаштовані щодо динаміки цін на кукурудзу на тижні з 19 по 23 жовтня. Вони очікують зниження динаміки експорту цієї культури з США на 28% порівняно з минулим роком.

Головні події на ринку пшениці

Влада Марокко анонсували зниження ставки на імпорт м'якої пшениці з 75% до 50% з 1 листопада 2015 р. Ці кроки спрямовані на забезпечення достатніх запасів пшениці в країні. В 2015 р. Марокко зібрав рекордний урожай зернових в 11 млн. тонн, в тому числі 5,2 млн. тонн м'якої пшениці.

Саудівська Аравія в 2016 р. планує імпортувати 3,5 млн. тонн пшениці в порівнянні з 3,4 млн. тонн в 2015 р. У планах держави також повністю припинити закупівлі пшениці у місцевих виробників в цілях економії водних ресурсів. Обсяг покупки місцевої пшениці в 2015 р. склав 420 тис. тонн порівняно з 1,72 млн. тонн в 2008 р., коли уряд почав впроваджувати план економії води.

Єгипет придбав на тендері 180 тис. тонн російської і 60 тис. тонн румунської пшениці з поставками в кінці листопада за ціною CIF-212 дол/тонна.

 

Джерело: Bloomberg

 

Головні події на ринку кукурудзи

Переробники з Південної Кореї придбали 55 тис. тонн кукурудзи південноамериканського походження з поставкою в лютому за ціною трохи вище CIF-190 дол/тонна.

Аналітики бразильської Datagro очікують, що виробництво етанолу в країні в 2015/16 р. зросте до 30,45 млрд. літрів у порівнянні з 28,49 млрд. літрів у 2014/15 р.

Аналітики Strategie Grains підвищили прогноз виробництва кукурудзи в ЄС на 200 тис. тонн до 57,6 млн. тонн. Це на 24% нижче показників минулого року.

Аналітики приватної компанії Informa знизили прогноз посівних площ під кукурудзу в США в 2016 р. на 100 тис. акрів до 90,8 млн. акрів. Це на 2,4 млн. акрів вище 2015 р.

Влада Китаю анонсували, що кукурудза низької якості з вмістом цвілі більше 2% не буде допущена до державних закупівель. За оцінкою аналітиків, 1/3 врожаю кукурудзи в Китаї в 2014 р. була низької якості.

Джерело: Bloomberg

 

Головні події на ринку олійних

За даними митниці Китаю, імпорт сої у вересні склав 7,26 млн. тонн порівняно з 7,78 млн. тонн в серпні, проте, це на 44% вище показників вересня 2015 р. У період з січня по вересень імпорт сої зріс на 13% р/р до 59,65 млн. тонн. Ринок очікує, що в 4-му кварталі 2015 р. імпорт в середньому становитиме 6 млн. тонн на місяць.

У вересні обсяг переробки ​​сої в США склав 126,7 млн. бушелів у порівнянні з 135,3 млн. бушелів в серпні. У вересні минулого року обсяг переробки сої становив 99,97 млн. бушелів. Таким чином поточні показники є рекордними для вересня з 2007 р.

Аргентинська зернова біржа Розаріо вважає, що площі під сою в 2015/16 р. зростуть на 300 тис. га в порівнянні з 2014/15 р. і складуть 20,5 млн. га.

За оцінкою Oil world, в 3 кварталі імпорт соєвого і пальмового масла в Індії зріс на 32% і 18% відповідно.

 

Джерело: Bloomberg

 

Головні події на суміжних ринках

За даними сервісної нафтогазової компанії Baker Hughes, за минулий тиждень (до 16 жовтня) кількість активних бурових нафтових установок в США скоротилося на 10 до 595, кількість активних бурових газових установок виросло на 3 до 192. Кількість активних бурових нафтових установок в США скорочується вже 7-й тиждень поспіль.

Аналітики Barclays прогнозують відновлення вартості нафти Brent до рівня 70 дол/барель в 4 кварталі 2016 р., оскільки Китай планує збільшити стратегічні резерви палива.

Аналітики Goldman Sachs очікують, що до кінця 2016 р. ціни на нафту зростуть до 60 дол/барель на фоні ребалансировки попиту та пропозиції. Імовірність падіння цін до рівня 20 дол/барель вони оцінюють менш ніж у 50%.

Міністр енергетики Мексики Педро Хоакін, який планує взяти участь у технічному засіданні ОПЕК 21 жовтня, заявив, що його країна не в змозі скоротити обсяги виробництва. Крім того, згідно з повідомленням нафтового директорату Норвегії, обсяги виробництва нафти в країні, ймовірно, збільшяться цього року, хоча раніше прогнозувалося їх скорочення. Росія, в особі міністра енергетики Олександра Новака, також підтвердила свій намір підтримувати свої позиції на ринку і зберегти обсяги виробництва.


По материалам: agravery.com


теги: США, Bloomberg, ЄЦБ



Просмотров: 1163
Другие новости