Компании

все компании

НАБУ: Ліквідність банківського сектору третій місяць поспіль тримається на високому рівні

9 квітня 2013 року, 10:24
НАБУ: Ліквідність банківського сектору третій  місяць поспіль тримається на високому рівні
Відсоткові ставки за залученими коштами продовжують знижуватись.  За даними щоденної статистики НБУ, 1 квітня 2013 року  середньоденна ставка за строковими депозитами фізичних осіб в національній валюті склала 18,8%, а відсоткові ставки за відповідними депозитами підприємств становили 7,9%. Цей рівень відсоткових ставок є нижчим, ніж був  на початку року (на 2,9 в.п. - за коштами фізичних осіб та на 5,2 в.п. - за гривневими ресурсами підприємств). Середньоденні ставки міжбанківських кредитів у березні коливалися в діапазоні від 2,2% до 5,0%. Для порівняння: у листопаді минулого року максимальні ставки за міжбанківськими кредитами в національній валюті сягали 44,1%, а в грудні становили 19,9%, повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
Завдяки низьким ставкам на внутрішньому міжбанківському ринку, високому рівню перевкладання депозитів населенням, а також усе ще помірній кредитній  активності фінансових установ, процес управління ліквідністю банківської системи майже не потребував втручання регулятора. Так, у березні Національний банк  України надав банкам кредити рефінансування (без урахування кредитів за операціями РЕПО) лише в обсязі 0,39 млрд. грн. (у січні - 0,34 млрд.,  у лютому - 0,25 млрд.), тоді як у листопаді та грудні 2012 року  цей показник складав 7,25 млрд. грн. та 4,22 млрд. грн. відповідно. Обсяг іммобілізації надлишкової ліквідності за рахунок розміщення депозитних сертифікатів НБУ в березні  становив 10,2 млрд. грн. (у січні - 15,1 млрд., у лютому - 13,68 млрд. грн.), що свідчить про наявність вільних коштів та попит на низько-ризикові інвестиційні інструменти. Для порівняння: обсяг іммобілізації  за листопад та грудень загалом дорівнював лише 0,37 млрд. грн.
На думку НАБУ, нестабільність та невизначеність на зовнішніх фінансових ринках (зокрема на Кіпрі) має обмежений вплив на банківський сектор України: банківські депозити залишаються привабливим інструментом інвестування коштів для резидентів країни, а низька активність НБУ свідчить про доступність ринкових джерел ліквідності для банківських установ.

НАБУ: Ликвидность банковского сектора третий месяц подряд держится на высоком уровне
Процентные ставки по привлеченным средствам продолжают снижаться. По данным ежедневной статистики НБУ, на 1 апреля 2013 среднедневная ставка по срочным депозитам физических лиц в национальной валюте составила 18,8%, а процентные ставки по соответствующим депозитам предприятий - 7,9%. Такой уровень процентных ставок ниже, чем был в начале года (на 2,9 п.п. - по средствам физических лиц и на 5,2 п.п. - по гривневым ресурсам предприятий). Среднедневные ставки межбанковских кредитов в марте колебались в диапазоне от 2,2% до 5,0%. Для сравнения: в ноябре прошлого года максимальные ставки по межбанковским кредитам в национальной валюте достигали 44,1%, а в декабре составили 19,9%, сообщает Независимая ассоциация банков Украины (НАБУ).
Благодаря низким ставкам на внутреннем межбанковском рынке, высокому уровню перевложения депозитов населением, а также все еще умеренной кредитной активности финансовых институтов, процесс управления ликвидностью банковской системы почти не нуждался вмешательства регулятора. Так, в марте Национальный банк Украины предоставил банкам кредиты рефинансирования (без учета кредитов по операциям РЕПО) только в объеме 0,39 млрд. грн. (d январе - 0,34 млрд., в феврале - 0,25 млрд.), тогда как в ноябре и декабре 2012 года этот показатель составлял 7,25 млрд. грн. и 4,22 млрд. грн. соответственно. Объем иммобилизации избыточной ликвидности за счет размещения депозитных сертификатов НБУ в марте составил 10,2 млрд. грн. (в январе - 15,1 млрд., в феврале - 13,68 млрд. грн.), что свидетельствует о наличии свободных средств и спросе на низко-рисковые инвестиционные инструменты. Для сравнения: объем иммобилизации за ноябрь и декабрь в среднем был равен лишь 0,37 млрд. грн.
По мнению НАБУ, нестабильность и неопределенность на внешних финансовых рынках (в частности на Кипре) имеет ограниченное влияние на банковский сектор Украины: банковские депозиты остаются привлекательным инструментом инвестирования средств для резидентов страны, а низкая активность НБУ свидетельствует о доступности рыночных источников ликвидности для банковских учреждений.

По материалам: НАБУ


теги: НАБУ



Просмотров: 1201
Другие новости