Компании

все компании

25% співробітників українських IT-компаній працюють з-за кордону - дослідження

6 березня 2023 року, 20:26
25% співробітників українських IT-компаній працюють з-за кордону - дослідження

Кількість співробітників у 50-ти найбільших IT-компаніях за період із серпня 2022 року до січня 2023 року скоротилася на 5,3% - до 92,4 тис. завдяки релокації в іноземні офіси компаній і легалізації за кордоном, такі результати дослідження опубліковано на сайті DOU в понеділок.

Згідно з ним, у більшості компаній за кордоном перебуває до 25% членів української команди.

"Як пояснили компанії, скорочення, з деякими винятками, не означає зменшення кількості фахівців у компанії. Айтішники переїхали за кордон працювати в інших офісах своїх же компаній, легалізуються там і припиняють платити податки в Україні", - йдеться в тексті дослідження.

Його автори нагадують, що до повномасштабної війни, у січні 2022 року, у 50 найбільших IT-компаніях працювало 100,3 тис. осіб, а в січні 2021 року - 76,3 тис. осіб.

Зазначається, що здебільшого компанії почали активно легалізувати за кордоном саме технічних фахівців. Якщо в першому півріччі 2022 року кількість технічних фахівців трималася на одному рівні, то в другому є чітка негативна динаміка: мінус 4,6 тис. фахівців. Загальна кількість технічних фахівців у 25 найбільших IT-компаніях у січні 2023 року становила 57,9 тис. осіб проти 62,5 тис. осіб у січні 2022 року.

У п'яти найбільших компаніях (Epam Ukraine, SoftServe, GlobalLogic Ukraine, EVOPLAY, Luxoft) кількість фахівців зменшилася на 3,3 тис. осіб за друге півріччя 2022 року, ідеться в дослідженні.

Зокрема, у компанії Epam Ukraine, що посідає першу сходинку в рейтингу DOU, кількість працюючих фахівців скоротилася на 1260 осіб у першому півріччі 2022 року і 1225 у другому - до нинішніх 11,375 тис. осіб (які працюють в Україні або продовжують платити в Україні податки навіть у разі переїзду за кордон). Кількість технічних фахівців компанії скоротилася на 9% - до 10,4 тис. осіб. Зазначається, що частина фахівців компанії виїхали з України, рятуючись від війни, і залишаються там. Вакансій EPAM в Україні сьогодні небагато, оскільки потребу у фахівцях перекривають в основному через бенч - внутрішніх фахівців компанії, вказується в матеріалі.

Кількість співробітників в Україні SoftServe (2-е місце) скоротилася на 164 особи в першому півріччі 2022 року і на 1468 осіб у другому півріччі - до 9,45 тис. осіб. У компанії стало на 22% менше технічних фахівців (7393). Ці зміни також пояснюються релокацією: близько 2 тис. фахівців SoftServe переїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення. Частина з них повернулася, але багато хто ще залишається за кордоном і тепер легалізується в інших локаціях компанії. Також, за даними DOU, відбувається певна оптимізація, але не масова.

GlobalLogic Ukraine (3rd place), which maintained a positive trend in the first half of last year, in the second half decreased by 444 employees. The number of the company's technical specialists decreased by 7% to 6.467 thousand people. "The reason is the same: the majority of specialists moved to other offices of the company in the world. According to internal surveys GlobalLogic, more than 70% of them are planning to return to Ukraine with the advent of peace, "- said in the message. It is noted that the largest number of open positions of the company in EMEA region (Europe, the Middle East and Africa) is 585 positions at the beginning of February.

EVOPLAY increased the number of employees by 253 people and explained this by the expansion of existing projects and the opening of new ones. Luxoft explain the negative trend (minus 200 specialists) by the legalization of people in other locations.

According to DOU data, Ukrainian IT-companies have been actively opening new offices abroad: in Colombia (4), India (3), Argentina (2), Mexico (1), Uruguay (1), Peru (1), Brazil (1). Also new offices were opened in Poland, Romania and Spain.

Fewer offices were opened in Ukraine, but at least 27 companies did so in the second half of the year. The most popular place was Poltava: there were five new offices of IT-companies. Also new offices appeared in Odessa, Kiev, Kharkov, Lviv, Cherkasy, Kropivnitsky, Uzhgorod, Ternopil, Ivano-Frankivsk and Chernivtsi. Playrix reopened its office in Kharkov.

In the first half of the year, companies actively closed offices in Ukrainian cities (32 offices were closed in total), while in the second half of the year this process almost stopped (1 office was closed). Intellias has suspended the work of the office in Kharkiv, but plans to open it again when the security situation improves, it was reported. The DataArt office in Kherson is in a state of emergency and does not work because it was damaged due to shelling.

According to the text of the study the number of IT-specialists in Kharkiv decreased by 11 thousand people - down to 2837 people (15 companies) when compared with data of 2021 because of the war. At the same time, in Kiev the number of IT-specialists has grown by 10 thousand people - up to 21773 people (44 companies), in Lviv the number of IT-specialists has increased by 1 thousand people - up to 15191 people (31 companies).

GlobalLogic Ukraine (3-е місце), що зберігав позитивну динаміку в першому півріччі минулого року, у другому скоротився на 444 співробітника. Кількість технічних фахівців компанії зменшилася на 7% - до 6,467 тис. осіб. "Причина така сама: більшість фахівців перейшли в інші офіси компанії у світі. Згідно з внутрішніми опитуваннями GlobalLogic, понад 70% з них планують повернутися в Україну з настанням миру", - сказано в повідомленні. Зазначається, що найбільше відкритих вакансій компанії в регіоні EMEA (Europe, the Middle East and Africa) - 585 позицій на початок лютого.

Компанія EVOPLAY збільшила кількість співробітників на 253 людини і пояснює це розширенням наявних проєктів і відкриттям нових. Luxoft негативну динаміку (мінус 200 фахівців) пояснюють легалізацією людей в інших локаціях.

За даними DOU, українські IT-компанії активно відкривають нові офіси за кордоном: у Колумбії (4), Індії (3), Аргентині (2), Мексиці (1), Уругваї (1), Перу (1), Бразилії (1). Також нові офіси відкривалися в Польщі, Румунії та Іспанії.

Менше офісів було відкрито в Україні, але в другому півріччі це зробили щонайменше 27 компаній. Найпопулярнішим місцем була Полтава: там з'явилося п'ять нових офісів IT-компаній. Також нові офіси з'явилися в Одесі, Києві, Харкові, Львові, Черкасах, Кропивницькому, Ужгороді, Тернополі, Івано-Франківську та Чернівцях. Компанія Playrix знову відкрила офіс для відвідування в Харкові.

У першому півріччі компанії активно закривали офіси в українських містах (загалом закрито 32 офіси), тоді як у другому півріччі цей процес практично зупинився (1 офіс було закрито). Компанія Intellias призупинила роботу офісу в Харкові, але планує відкрити його знову, коли ситуація з безпекою покращиться, сказано в повідомленні. Офіс DataArt у Херсоні перебуває в аварійному стані і не працює, оскільки зазнав пошкоджень через обстріли.

Згідно з текстом дослідження, через війну кількість IT-фахівців у Харкові, якщо порівнювати з даними за 2021 рік, зменшилася на 11 тис. осіб - до 2837 осіб (15 компаній). Водночас у Києві зросла на 10 тис. осіб - до 21773 осіб (44 компанії), у Львові кількість IT-фахівців зросла на 1 тис. осіб - до 15191 особи (31 компанія).


теги: IT



Просмотров: 590
Другие новости