Фондові індекси країн АТР завершили торги різноспрямованими змінами

Ринки 13.03.2023    14:15 Фондові індекси країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) завершили торги в понеділок різноспрямованими змінами, інвестори реагували на новини про закриття двох банків у США.

Як повідомлялося, американський банк Silicon Valley Bank перейшов під управління Федеральної корпорації зі страхування депозитів (FDIC). FDIC продасть активи Silicon Valley Bank, що дасть змогу здійснити виплати за незастрахованими вкладами. Банкрутство банку стало найбільшим з фінансової кризи 2008 року.

Також регулятори закрили менший за розміром нью-йоркський Signature Bank, який користувався популярністю у власників криптовалют.

Федеральна резервна система (ФРС) у відповідь анонсувала новий механізм надання коштів фінансовим інститутам, щоб переконатися, що вони "мають змогу задовольнити потреби всіх своїх вкладників". Мінфін США виділить до $25 млрд зі стабілізаційного фонду для підтримки цієї програми.

Інвестори побоюються, що проблеми американських банків можуть перекинутися на глобальну фінансову галузь, пише MarketWatch. Однак заяви регуляторів про готовність підтримати банківську сферу дещо заспокоїли учасників ринку.

Китайський фондовий індекс Shanghai Composite зріс на 1,2%.

Підтримку китайському ринку надала новина про переобрання І Гана на новий термін як голови Народного банку Китаю. Це стало сюрпризом для багатьох аналітиків, які очікували перестановок у центробанку і приходу людей, наближених до голови КНР Сі Цзіньпіна, пише Bloomberg.

Помітне зростання продемонстрували акції таких великих компаній, як China Telecom (SPB: 728) (9,5%), ZTE Corp. (5,3%), China Greatwall (8,5%) і CNPC Capital (9,9%).

Гонконгський індикатор Hang Seng підскочив на 1,95%.

Найзначніше зростання продемонстрували папери енергетичної компанії CNOOC - на 6%. Ціна акцій China Petro & Chem і China Resources Beer Holdings зросла на 5,7% і 5,5% відповідно.

Тим часом котирування транспортної компанії Orient Overseas впали на 5,8%, Country Garden Holdings (SPB: 2007) - на 4,1%, Wuxi Biologics - на 3,5%.

Японський індекс Nikkei 225 впав на 1,1%.

Лідером зниження в індексі стали акції автоконцерну Mitsubishi Motors, що подешевшали на 6,5%. Найактивніше зростання показали акції M3 - на 2,4%.

Котирування паперів Sumitomo Mitsui знизилися на 4,2%, SoftBank Group і Toyota Motor - на 1,7%, Nippon Steel і Sony Group - на 0,8%.

Південнокорейський індекс Kospi виріс на 0,67%.

Ринкова вартість одного з найбільших у світі виробників чипів Samsung Electronics Co. збільшилася на 0,8%, автовиробника Hyundai Motor - на 0,6%.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 знизився на 0,5%.

Акції ІТ-компаній і компаній із сектору охорони здоров'я показали найістотніше зниження, включно з паперами Computershare (-2,9%), Block Inc (-1%), NEXTDC (-1,8%), CSL Ltd (-1%) і Resmed Inc (-2,6%).

Капіталізація "великої четвірки" провідних банків Австралії знизилася на 0,4-1,9%.
Теги:   АТР фондові індекси Переглядів:   201

Читайте також:

01.06

Німеччина надасть Україні ще одну систему Patriot і додатково 500 млн євро

01.06

Україна та Ісландія уклали угоду про безпеку

31.05

ВВП Канади зріс на максимальні за рік 1,7% р/р