Фондові індекси АТР в основному піднімаються у вівторок

Ринки 07.03.2023    12:31 Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) в основному піднімаються у вівторок, виняток становить китайський індикатор.

У центрі уваги трейдерів - піврічна доповідь про грошово-кредитну політику голови Федрезерву Джерома Пауелла, з якою він виступить у банківському комітеті Сенату і комітеті з фінансових послуг Палати представників Конгресу США відповідно у вівторок і в середу.

Крім того, в п'ятницю будуть опубліковані дані про безробіття в Штатах за лютий, які можуть вплинути на рішення Федрезерву під час березневого засідання.

Статдані з Китаю, оприлюднені у вівторок, засвідчили істотне зниження обсягу китайського експорту в перші два місяці 2023 року на тлі ослаблення глобального попиту.

Експорт скоротився на 6,8% порівняно з тим самим періодом роком раніше, повідомило Головне митне управління КНР. Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав істотніше зниження - на 9,4%.

Обсяг китайського імпорту в січні-лютому впав на 10,2%, тоді як аналітики прогнозували зниження на 5,5%.

Китайський фондовий індекс Shanghai Composite втрачає 0,3% під час торгів, гонконгський Hang Seng додає 0,5%.

Вартість паперів найбільшого в КНР виробника літій-іонних акумуляторів Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) втрачають у ціні 1,1% під час торгів у вівторок, Great Wall Motor Co. - 1,5%, виробника алкоголю Kweichow Moutai - 0,4%.

Водночас дорожчають акції CNOOC Ltd. (+7,6%), PetroChina (+3,5%), China Shenhua Energy (+3,3%).

Серед лідерів зростання в Гонконзі - акції нафтокомпаній і банків. Вартість паперів China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec) піднялася на 4,3%, Agricultural Bank of China (+1,4%).

Японський індекс Nikkei 225 додає 0,3% під час торгів. Акції SoftBank Group подорожчали на 0,6%, Fast Retailing - на 1,1%, Sony Group - на 1,14%.

Південнокорейський фондовий індекс Kospi піднявся на 0,4%.

Економіка Південної Кореї в четвертому кварталі 2022 року зменшилася на 0,4% щодо попередніх трьох місяців, свідчать остаточні дані Банку Кореї. Зниження ВВП відзначено вперше з другого кварталу 2020 року. Воно зумовлене тим, що споживання в країні опустилося до нормального рівня після постпандемійного піку, зазначає Trading Economics.

Остаточні дані збіглися з попередніми, а також з очікуваннями аналітиків.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 зріс на 0,5%.

Резервний банк Австралії (RBA) у вівторок підвищив ключову процентну ставку на 25 базисних пунктів (б.п.) - до 3,6% річних. Це вже десяте збільшення вартості кредитування з травня минулого року, сумарно ставку було піднято на 350 б.п. і вона перебуває на максимумі з травня 2012 року.

У заяві австралійського ЦБ за підсумками засідання наголошується, що інфляція в країні, ймовірно, вже досягла пікового рівня, і подальші рішення щодо посилення грошово-кредитної політики залежатимуть від статданих.

Згідно з прогнозом RBA, інфляція в Австралії становитиме близько 4,75% поточного року і сповільниться приблизно до 3% до середини 2025 року.
Теги:   АТР фондові індекси Переглядів:   215

Читайте також:

13.06

"ОККО" отримала 60 млн євро від ЄБРР на будівництво заводу з виробництва біопалива

13.06

JYSK відкриває два магазини в Одесі та Полтаві

13.06

Mind Invest Summit: Entry Point to Ukraine