Ліквідність волатильна біля позначки у 100 млрд грн



15 січня 2018 года
ICU

Після відновлення у середу завдяки притоку коштів від Держказначейства та через кредити НБУ, -- минулого четверга загальний обсяг ліквідності у банківській системі скоротився на 3.27 млрд, до 99.66 млрд грн (на ранок п'ятниці). І відтік спричинили переважно ті ж самі фактори - податкові платежі до бюджету та повернення кредитів НБУ. Негативне сальдо операцій ДКС склало 1.62 млрд грн, тоді як обсяг кредитів овернайт зменшився на 0.70 млрд. Крім того, 1.08 млрд НБУ вилучив через інші монетарні операції, найімовірніше продаючи валюту за запитом найкращого курсу.

Залишки на коррахунках банків у НБУ скоротилися лише на 0.98 млрд, а загальний обсяг депозитних сертифікатів в обігу зменшився на 2.30 млрд. Банки зменшили вкладення у двотижневі депсертифікати на 3.12 млрд грн і лише незначну частину з них перевклали в одноденні інструменти.

Висновок: Попри те, що з початку року сальдо конвертації готівки у резервні гроші залишається позитивним, цих коштів є недостатньо для компенсації відтоків. Низький, а іноді близький до нуля рівень бюджетних витрат спричиняє постійний відтік коштів з банків, які змушені користуватися кредитами НБУ. На поточному тижні ліквідність може продовжити скорочення з тих же причин, а на наступному під тиском податкових платежів може сягнути рівня 90 млрд грн.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании