Дохідності балансують біля 16%



10 січня 2018 года
ICU

На дебютному аукціоні 2018 року Міністерство фінансів зберегло попередні рівні дохідностей, фактично закріпивши поточний стан справ та рівень кривої дохідностей біля 16% річних. Таке рішення дозволило задовольнити 94.6% усього попиту та залучити до бюджету 986.02 млн гривень. Щоправда, це дало можливість рефінансувати лише 36.6% сьогоднішніх виплат за боргом у національній валюті.

За найкоротшими облігаціями з терміном обігу шість місяців рівень відсікання не змінився, а середньозважена ставка зросла на 4 б.п., до 15.97%, при тому що термін обігу зріс майже на місяць. Це стало результатом рішення задовольнити усі 12 заявок на загальну суму 902.4 млн гривень, адже дохідності у заявках були близькими до минулорічних, у діапазоні 15.85-16.00%.

За довшими інструментами Мінфін відхилив частину попиту, але на загальний обсяг запозичених коштів це вплинуло несуттєво. За 9-місячними ОВДП було задоволено лише одну заявку, на суму 50 млн грн і зі ставкою 15.75%, а за 2-річними Мінфін відхилив лише одну заявку з дохідністю 16.00%.

Демонструючи бажання втримати, а в майбутньому і знизити дохідності ОВДП, Мінфін віддав перевагу дорожчим, але короткостроковим запозиченням. Цим рішенням емітент спробував дати сигнал, що не готовий позичати кошти за будь-якою ціною та що високий рівень ставок це ненадовго. Однак найближчим часом коливання дохідностей будуть незначними і суттєвих змін у їх кривій не відбуватиметься через невисокий попит.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании