Висока волатильність у міжсвятковий період



10 січня 2018 года
ICU

У міжсвятковий період ліквідність сягнула чи не максимуму цього року, піднявшись до 107.60 млрд грн, але цей рівень протримався не довго. Минулої п'ятниці загальний обсяг ліквідності скоротився на 6.91 млрд, до 100.09 млрд. Відтік коштів відбувся як за депозитними сертифікатами, так і з резервних грошей, розподілившись майже порівну. Залишки на коррахунках банків у НБУ зменшилися на 3.33 млрд грн, а вкладення у депесертифікати скоротились на 3.58 млрд грн.

Відтік відбувся переважно за операціями Держказначейства, яке, з огляду на зібраний обсяг доходів, практично не здійснювало витрат. Сальдо операцій ДКС та ФГВФО склало мінус 6.47 млрд грн. Крім того, для послаблення тиску на курс гривні НБУ провів валютний аукціон та продав понад 50 млн доларів США, чим вилучив додатково 1.42 млрд грн. Компенсуючими чинниками минулої п'ятниці стала конвертація готівки у резерви на суму 0.81 млрд грн, а також збільшення обсягу кредитів овернайт від НБУ на 0.20 млрд грн, до 2.50 млрд.

Висновок: Перші робочі дні року не можна назвати визначальними для рівня ліквідності, однак імовірність досягнення нового рекордного максимуму є малореальною. Найближчим часом місцеві бюджети розпочнуть розміщувати кошти на депозитах, які залишилися доступними за підсумками 2017 року, чим збільшуватимуть ліквідність у банківській системі. Але це може лише компенсувати відтік у бюджет за податковими платежами чи відтік до НБУ через валютні аукціони.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании