Бюджет витрачає все більше



29 грудня 2017 года
ICU

У середу бюджетні витрати продовжили перевищувати зібрані доходи, і четвертий день поспіль сальдо операцій Держказначейства спричиняло підтримку ліквідності і її зростання. У середу притік коштів через операції ДКС склав 8.11 млрд, а загальний обсяг витрат за нашими оцінками перевищував 25 млрд грн. Підсумковий вплив автономних чинників склав 4.98 млрд грн через відтік коштів за іншими операціями та конвертацією резервних грошей у готівку, що становили 0.27 млрд та 2.86 млрд відповідно. Крім того, позитивний ефект автономних чинників скоротило повернення банками кредитів рефінансування (0.50 млрд кредиту овернайт та 2.00 млрд дострокового погашення). Зокрема, було погашено кредит, отриманий Укргазбанком 13 грудня строком на три місяці.

У підсумку загальний обсяг ліквідності зріс лише на 2.57 млрд, досягнувши 102.60 млрд грн. При цьому, банки очікувано продовжили накопичувати надлишок коштів у депозитних сертифікатах. Загальний обсяг цих інструментів в обігу зріс у середу на 5.56 млрд, з яких тримісячні (фактично 70-ти денні) склали звичний обсяг 0.30 млрд, а решта - на один день. Після такого переміщення коштів залишки на коррахунках банків у НБУ скоротились на 2.99 млрд грн.

Висновок: Дострокові виплати пенсій та допомог а також відкладені платежі за різними бюджетними статтями спричиняють значний притік коштів з бюджету у банківську систему. Через це ліквідність повернулась на рівень вище 100 млрд грн, але вже малоймовірно що за останні два дні вона зможе перевищити рекордні рівні. Особливо якщо банки повернуть достроково решту 7.13 млрд грн кредитів, що мають погашатися наступного року, або принаймні частину з них.

Источник: ICU

Другие обзоры облигаций от ICU


Компании

все компании