Компании

все компании

Ракета-носій Falcon успішно вивела на орбіту чергову партію з 23 міні-супутників

23 жовтня 2023 року, 14:33
Ракета-носій Falcon успішно вивела на орбіту чергову партію з 23 міні-супутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

"Виведення 23 супутників Starlink підтверджено", - ідеться в повідомленні.

Запуск ракети було здійснено з 40-го стартового комплексу на базі американських Космічних військ на мисі Канаверал у Флориді в суботу о 22:17 за часом Східного узбережжя США (у неділю о 05:17 за київським часом).

Це 118-й за рахунком запуск інтернет-супутників із травня 2019 року в рамках проєкту Starlink і 49-й із початку поточного року. SpaceX вивела на орбіту вже понад 5,3 тис. таких супутників. Частина з них вийшла з ладу або зійшла з орбіти. Майже 5 тис. апаратів залишаються на орбіті в робочому стані.

У рамках запуску перший багаторазовий ступінь ракети-носія, який використовували вчетверте, після відокремлення здійснив керовану вертикальну посадку на морську платформу-дрон A Shortfall of Gravitas, яка перебувала в Атлантиці.

Зараз компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі. Інтернет-мережа Starlink доступна користувачам у 62 країнах, зокрема в Північній і Південній Америці, Європі, Азії, Африці та Австралії. За даними Пентагону, послугами цих супутників також активно користуються американські військові.

У перспективі SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів (а надалі - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дасть змогу забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється в $10 млрд.

теги: SpaceX, Starlink, Falcon



Просмотров: 219
Другие новости