Компании

все компании

Зростання ВВП Гайани становитиме 38% - прогноз

28 вересня 2023 року, 09:00
ВВП Гайани, економіки світу, що найшвидше зростає, за підсумками поточного року може збільшитися на 38%, йдеться у звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Минулого року ВВП країни зріс на рекордні 62,3%, при цьому основною рушійною силою стрімкого економічного зростання стали доходи від видобутку та експорту нафти.

Позитивній динаміці також сприяли інвестиції в транспорт, житлове будівництво та людський капітал. Крім того, хороші результати продемонстрували сільське господарство і гірничодобувна промисловість Гайани, зазначає МВФ.

Високу оцінку економіці країни дають і аналітики консалтингової компанії BMI: "Цього року на Гайану очікує вибухове зростання", - заявив керівник відділу країнових ризиків у Латинській Америці Ендрю Трехен.

За його словами, у період з 2022 по 2028 рік реальний ВВП південноамериканської держави збільшиться приблизно на 115%. Точна величина показника залежатиме від темпів зростання нафтовидобутку в країні, додав Трехен.

BMI прогнозує збільшення обсягів видобутку до 2027 року до більш ніж 1 млн барелів на добу (б/д) проти нинішніх 390 тис. б/д завдяки відкриттю нових родовищ на шельфовому блоці Stabroek, видобувні ресурси якого оцінюються в 11 млрд барелів нафтового еквівалента.

Незважаючи на очевидні позитивні тенденції, економіка країни все ж таки може зіткнутися з певними труднощами, серед яких "голландська хвороба", спричинена різким збільшенням експортних доходів, а також волатильність і в перспективі зниження цін на нафту.

Іншими значущими негативними факторами, здатними стримати економічне зростання країни, є політична нестабільність і висока злочинність, наголосили в BMI.

теги: ввп, Гайана



Просмотров: 644
Другие новости