Компании

все компании

Заарештовано голову правління Полтавського ГЗК

27 вересня 2023 року, 10:17
Печерський районний суд Києва на засіданні у вівторок обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 999 млн 991 тис. грн голові правління Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Віктору Лотоусу, що належить до групи компаній Ferrexpo, власником яких є народний депутат VII і VIII скликань Костянтин Жеваго.

Як повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора України без зазначення прізвищ підозрюваного та власника групи компаній, відповідне рішення суд ухвалив за клопотанням прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури.

Згідно з інформацією на сайті Ferrexpo посаду голови правління Полтавського ГЗК обіймає Віктор Лотоус.

За даними Офісу генпрокурора, підозрюваного взяли під варту в залі суду.

Як повідомлялося, 22 вересня Лотоусу було повідомлено про підозру в незаконному видобутку надр на понад 157 млрд грн. Йому інкриміновано незаконний видобуток корисних копалин і зловживання повноваженнями, вчинений за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, він у змові з іншими невстановленими посадовцями ГЗК налагодив незаконну схему використання корисних копалин. Підприємство, маючи ліцензію на видобуток лише залізної руди, незаконно обробляло та реалізовувало інші породи корисних копалин, отриманих у процесі видобутку. Їх обробляли та отримували щебінь трьох різних фракцій, які продавали суб'єктам підприємницької діяльності. Таким чином із 2015 по 2021 роки було незаконно видобуто понад 20 млн куб. м корисних копалин, а сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн.

ДБР 10 січня 2023 року провело кілька обшуків у зв'язку з розслідуванням передбачуваного незаконного видобутку корисних копалин і подальшого їх продажу. Національна поліція України також провела розслідування у цій самій справі і провела 17 січня обшуки та взяла зразки у відвалах. 29 червня 2023 року ДБР висунуло підозри трьом представникам вищого керівництва ПГЗК і керівнику одного з підрозділів за підозрою в продажу щебеню без відповідного дозволу. Співробітники ПГЗК були затримані ДБР і згодом звільнені після внесення застави на загальну суму 122 млн грн, які були затверджені судом.

У піврічному звіті Ferrexpo повідомлялося, що ПГЗК продовжує відслідковувати й аналізувати ситуацію зі звинуваченнями на адресу керівництва підприємства. "Позиція ПГЗК полягає в тому, що корисні копалини, які розглядаються, не є окремим мінеральним ресурсом, а є відходами - продуктами, отриманими в результаті дроблення залізної руди під час технічного процесу виробництва залізорудних окатишів", - констатувалося у звіті.

У звіті пояснюється, що продажі щебеню протягом багатьох років перебували під контролем Державної служби геології та надр України і були припинені групою у вересні 2021 року. "Позиція ПГЗК полягає в тому, що на підставі наявної ліцензії на видобуток ПГЗК дотримується відповідного законодавства. Група продовжує відстежувати й аналізувати ситуацію щодо оголошених ДБР підозр", - резюмувалося у звіті компанії.

Раніше ДБР розповсюдило пресреліз, у якому стверджувало, що керівники комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів, а "готівку від продажу виводили через конвертцентри та розподіляли між учасниками злочинної групи". "Співробітники ДБР у взаємодії з СБУ та Офісом генпрокурора повідомили про підозру керівництву ПрАТ: керівництву правління комбінату, начальникам відділів, через які здійснювали фінансові оборудки підприємства, керівництву фірми-прокладки, через яку здійснювали махінації", - зазначалося в повідомленні правоохоронців.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні, їй належить 100%-ва частка ТОВ "Єристівський ГЗК", 99,9%-ва - ТОВ "Біланівський ГЗК" і 100% акцій ПрАТ "Полтавський ГЗК".




Просмотров: 809
Другие новости