Компании

все компании

Азербайджан та Узбекистан створили вищу міждержавну раду

30 серпня 2023 року, 14:10
Договір про створення Вищої міждержавної ради між Узбекистаном та Азербайджаном підписали у Баку 22 серпня президенти Шавкат Мірзійоєв та Ільхам Алієв.

У ході першого державного візиту Шавката Мірзійоєва після переобрання Президентом було підписано ще 15 документів на рівні держав, урядів та відомств двох країн.

У їх числі «Дорожня карта» щодо поглиблення всебічного стратегічного партнерства на 2023-2024 роки, угоди про поглиблення співпраці у сфері енергетики, співробітництво у сферах молодіжної політики та спорту.

Внесено доповнення та зміни до Угоди про безвізові поїздки громадян, досягнуті домовленості про співпрацю у сфері впровадження інформаційної системи електронного обміну бланками дозволів «Е-permit», у сфері культури, у сфері захисту сім'ї та дітей, у галузі харчової безпеки, а також підписано меморандуми про співробітництво між секретаріатами Ради безпеки, у сфері кібербезпеки та інші.

На переговорах президентів та делегацій двох країн були визначені ключові напрями розвитку багатопланового партнерства.

Обговорювалося нарощування торгівлі, розвиток промислової кооперації та логістичної інфраструктури. Розглянуті великі проекти у автомобілебудуванні, металургії, енергетиці, сільському господарстві, електротехніці, текстильній промисловості, туризмі та інших галузях.

Для підтримки таких проектів створені спільний Інвестиційний фонд та узбецько-азербайджанську Інвестиційну компанію.

Йшлося про наявність можливостей для доведення товарообігу до 1 млрд доларів у найближчі роки шляхом заміщення імпорту з третіх країн продукцією національних виробників.

Шавкат Мірзійоєв та Ільхам Алієв високо оцінили підсумки бізнес-форуму, що пройшов напередодні, за участю компаній Узбекистану та Азербайджану.

Стратегічно важливим президенти назвали розвиток співробітництва у сфері транспорту та транзиту. Досягнуто домовленість щодо реалізації проектів розвитку нових логістичних ланцюжків та будівництва інфраструктури, а також збільшення обсягів вантажоперевезень.

Президенти домовилися продовжувати плідний діалог на майданчиках міжнародних організацій, таких як ООН, Організація тюркських держав, СНД, ОБСЄ, Рух неприєднання та інших багатосторонніх інституцій.

По материалам: https://president.uz





Просмотров: 278
Другие новости