Компании

все компании

На поверхню Місяця здійснить посадку індійський зонд із місяцеходом

23 серпня 2023 року, 13:09
Посадковий модуль Vikram із місяцеходом Pragyan індійської автоматичної міжпланетної станції Chandrayaan-3 ("Чандраян-3") у середу має здійснити посадку на поверхню природного супутника Землі, повідомляє Індійська організація космічних досліджень (ISRO).

Посадку планується здійснити о 18:04 за індійським часом (о 15:34 за кв. м.) у районі Південного полюса Місяця.

"Місія йде за планом", - повідомили в організації.

Запуск ракети LVM3 з автоматичною міжпланетною станцією Chandrayaan-3 було здійснено 14 липня зі стартового майданчика Космічного центру імені Сатіша Дхавана, розташованого на острові Шріхарікота. 5 серпня станція була виведена на навколомісячну орбіту.

За планом організації, посадковий модуль має здійснити м'яку посадку на поверхню Місяця, потім ровер, оснащений різним дослідницьким обладнанням, з'їде з платформи і почне проведення хімічного аналізу поверхні природного супутника Землі. Місія місяцеходу масою 20 кг розрахована на 14 земних діб.

Попередню спробу відправити на Місяць посадковий модуль і місяцехід було зроблено 2019 року в рамках місії Chandrayaan-2. Тоді орбітальний апарат зумів вийти на навколомісячну орбіту, проте через проблеми зі зв'язком фахівці не змогли скорегувати примісячення посадкового модуля, що відокремився від міжпланетної станції і розбився об поверхню Місяця.

Орбітальний апарат місії Chandrayaan-2 залишився на орбіті і продовжує збирати наукові дані про природний супутник Землі. У рамках Chandrayaan-3 такої місії не передбачено.

У разі успіху нинішньої місії Індія стане четвертою країною після колишнього СРСР, США і Китаю, яка здійснила посадку свого апарату на Місяці.




Просмотров: 571
Другие новости