Компании

все компании

Світові поставки планшетів впали на 30%

8 серпня 2023 року, 10:00
Світові поставки планшетних комп'ютерів у другому кварталі скоротилися на 29,9% - до 28,3 млн шт. з 40,3 млн шт. за той самий період роком раніше, йдеться в попередньому звіті International Data Corporation (IDC).

Двозначне падіння продажів зафіксували майже всі провідні постачальники.

Негативна динаміка зумовлена слабким попитом на тлі стабільно низьких рівнів споживчої довіри та купівельної спроможності, а також накопиченням значних складських запасів.

Додатковим несприятливим фактором у минулому кварталі стали скромніші, ніж очікувалося, результати щорічного китайського фестивалю онлайн-шопінгу "618".

Лідером світового ринку планшетів за підсумками кварталу вкотре стала американська Apple Inc.: обсяг поставок знизився на 16,8% і становив 10,5 млн од. Компанія посідає більш вигідне становище на ринку через орієнтацію на відносно забезпечених покупців, які, мабуть, менш чутливі до негативних ефектів економічного спаду, вказується у звіті.

Другу позицію зберегла за собою південнокорейська Samsung, продажі якої впали на 18,3% - до 5,8 млн планшетів. У другому півріччі компанія має намір домогтися збільшення попиту в сегменті найдорожчих пристроїв, включно з моделями з великою діагоналлю екрана.

Китайська Lenovo перебуває на третьому рядку. Обсяг поставок виробника впав на 38,8% у річному вираженні - до 2,1 млн шт. Однак відносно першого кварталу продажі зросли на 12,9%, оскільки компанія активізувала маркетингові зусилля і запустила низку рекламних акцій на початку нового фінансового року, який стартував у квітні.

Інший китайський виробник - Xiaomi - за підсумками другого кварталу вперше потрапив до п'ятірки лідерів, наростивши поставки на 41,6% - до 1 млн пристроїв. Це обумовлено стартом продажів нової ключової моделі, який супроводжувався знижками для перших покупців і програмою обміну старих пристроїв. Крім того, позитивний вплив на продажі справили налагоджені канали збуту на азіатських ринках.

"На ринку планшетів спостерігається подальший поділ: iPad захоплює верхній ціновий сегмент, а такі бренди, як Xiaomi і Lenovo нарощують присутність у нижньому", - зазначив старший менеджер дослідницьких проєктів IDC Джітеш Убрані, додавши, що такий стан справ створює проблеми для середнього сегмента.

Незважаючи на загальносвітовий спад поставок, ринки, що розвиваються, демонструють загалом більш позитивну динаміку, ніж розвинені, підкреслила старший аналітик підрозділу Mobility and Consumer Device Trackers Анурупа Натарадж.




Просмотров: 242
Другие новости