Компании

все компании

Річна інфляція в Литві сповільнилася до 9%

11 липня 2023 року, 23:11
Дефляція в Литві в червні становила 0,1%, річна інфляція (порівняно з червнем 2022 року) - 9%, повідомило Державне агентство даних.

У червні ціни на споживчі товари знизилися на 0,5%, послуги подорожчали на 0,9%. У річному обчисленні ціни на споживчі товари зросли на 8,3%, на послуги - на 10,9%.

Зазначається, що дефляція в червні була зумовлена переважно зниженням цін на овочі, електроенергію, взуття, одяг, хліб і крупи, товари для домашнього вжитку короткострокового використання. Водночас минулого місяця зросли ціни на відпочинок, легкові автомобілі, паливно-мастильні матеріали, повітряний пасажирський транспорт, послуги розміщення та тютюнові вироби.

На думку економіста департаменту макроекономіки та прогнозування Банку Литви Лаури Моцюнайте, слова якої наведені в повідомленні центробанку, річна інфляція продовжить знижуватися і "має бути трохи нижчою за 3% на кінець року".

На думку фінансового аналітика, віце-президента Литовської бізнес-конфедерації Марюса Дубніковаса, до кінця року річна інфляція в країні може бути близькою до нуля. "Річна інфляція знижується, це загалом добре, це було очікувано, і ми, ймовірно, побачимо цифру, близьку до нуля, наприкінці року. (...) У довгостроковій перспективі ми повинні повернутися до рекомендованого Світовим банком і Європейським центральним банком рівня інфляції - близько 2-2,5%", - сказав він агентству BNS.

Як повідомлялося, інфляція в Литві 2022 року (грудень до грудня) сягнула 21,7%.




Просмотров: 216
Другие новости