Компании

все компании

Споживання молока в Україні скоротилося на 28%

26 травня 2023 року, 10:59
Споживання молока та молочної продукції в Україні протягом 2022 року скоротилося на 28% через міграцію основних споживачів жінок і дітей за кордон, а також зниження купівельної спроможності населення на тлі війни, повідомила керівниця проєкту "Оптовий збут молока" Олена Жупінас на брифінгу Асоціації виробників молока (АВМ).

"З 2019 року в Україні спостерігалася позитивна динаміка споживання молока та цільномолочної продукції. Однак у лютому 2022-го споживання за всіма категоріями продуктів, зокрема й твердих сирів, стрімко впало: від 18% до 20% - через міграцію населення та окупацію, ще 5-8% - через інфляцію та від 3 до 5% - через інші фактори, які негативно позначилися на купівельній спроможності", - наведені її слова в повідомленні на сайті аналітичної агенції milkua.info в четвер.

За інформацією експерта, переробні підприємства через побоювання зниження виробництва молока взимку та в березні 2023 року намагалися стримувати ціни на молоко-сировину і сподівалися, що ситуація на ринку зміниться, що люди повертатимуться і споживання молочних продуктів зросте. Однак у квітні їм довелося знижувати ціни.

"Сьогодні на внутрішньому ринку складається ситуація, коли споживання падає, але імпорт продуктів зростає", - констатувала Жупінас.

Як повідомлялося, надлишок виробництва, висока ціна на готову продукцію та рецесія призвели до надмірного накопичення готової молочної продукції на складах країн ЄС. Міністерство агрополітики та продовольства спільно з АВМ для вирішення проблем молочної галузі розробили низку змін до галузевого законодавства, а також підготували "Дорожню карту відновлення молочної галузі".

теги: молоко



Просмотров: 259
Другие новости