Компании

все компании

Південна Корея успішно вивела на орбіту вісім супутників

25 травня 2023 року, 15:46
Південнокорейська ракета-носій KSLV-II ("Нурі"), що стартувала в четвер, успішно вивела на орбіту вісім супутників, повідомило міністерство науки та інформаційно-комунікаційних технологій Республіки Корея.

Запуск було здійснено о 18:24 за місцевим часом (о 12:24 кв. м) з космодрому "Наро".

Основним корисним навантаженням є супутник дистанційного зондування Землі NEXTSat-2. Апарат масою близько 180 кг оснащений радаром із синтезованою апертурою, який дає змогу одержувати знімки з високою роздільною здатністю незалежно від висоти, погодних умов і освітленості об'єкта, що фотографується. Він має бути виведений на орбіту висотою 550 км, термін його експлуатації розрахований на два роки.

Також на орбіту виведено сім кубсатів для випробування різних технологій і проведення наукових досліджень.

Розробку ракети KSLV вів Корейський інститут аерокосмічних досліджень (KARI) з 2010 року. Триступенева ракета-носій KSLV-II (Korean Space Launch Vehicle II) важить 200 тонн, її висота становить 47,2 м, діаметр - 3,5 м.

Південна Корея інвестувала близько $1,8 млрд у створення цієї ракетної системи.

У 2013 році Сеул успішно запустив свою першу космічну ракету KSLV, перший ступінь носія якої було побудовано в Росії. Перші два запуски (у 2009 і 2010 роках) закінчилися невдачею через проблеми з технікою корейського виробництва.

Перший запуск ракети-носія повністю південнокорейського виробництва на орбіту було здійснено з космодрому "Наро" 21 жовтня 2021 року. Політ тривав 16 хвилин. Запуск завершився частковим успіхом. Як повідомляв президент Республіки Корея Муна Чже Іна, ракета виконала всі етапи польоту, проте не змогла вивести на орбіту макет супутника.

Другу спробу запуску KSLV-II було здійснено в червні минулого року - цього разу ракета змогла вивести все корисне навантаження на розрахункову орбіту.

У перспективі за допомогою KSLV-II 2 на низьку навколоземну орбіту висотою 300 км планується виводити апарати загальною масою до 1,5 тонни.

Ракета-носій KSLV-II призначена для комерційних послуг із виведення супутників на орбіту. Вартість такого запуску оцінюють у $30 млн, що менше, ніж у конкурентів в Азії.




Просмотров: 407
Другие новости