Компании

все компании

Інтернет Асоціація України надіслала відкритого листа Верховній Раді про законопроект, що розширює повноваження Держспецзв'язку

11 травня 2023 року, 23:26
Інтернет Асоціація України надіслала відкритого листа Верховній Раді про законопроект, що розширює повноваження Держспецзв'язку
Інтернет Асоціація України (ІнАУ), яка об'єднує 220 підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій, просить парламентаріїв дати оцінку законопроєкту №9250 "Про внесення змін до закону України "Про електронні комунікації" (про протидію фішингу) з урахуванням аргументів ІнАУ.

Відповідного відкритого листа вона надіслала голові Верховної Ради, комітетам і політичним фракціям у понеділок.

Як повідомляє Асоціація у Facebook, нормами законопроєкту пропонується наділити Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку) повноваженнями розробляти й затверджувати правила протидії фішингу та фішинговим вебсайтам, а також встановлювати права та обов'язки постачальників DNS. При цьому передбачається, що засади відповідальності за зазначені правопорушення визначаються не законами, а підзаконними актами Держспецзв'язку.

"Таким чином, законопроєктом №9250 встановлюється новий, не передбачений Конституцією вид неправомірного діяння, що не належить ні до злочину, ні до адміністративного чи дисциплінарного правопорушення", - зазначається в тексті листа.

В ІнАУ наголошують, що чинний кримінальний кодекс (КК) повною мірою регулює питання кримінальної відповідальності за вчинення відповідних злочинних дій. Зокрема, кримінальна відповідальність передбачена статтями 361 і 361-1, а також за сукупністю злочинів - ст.200, 185, 190.

Асоціація також вважає, що цей документ має на меті легалізувати вже побудовану і, на думку ІнАУ, незаконно функціонуючу під управлінням Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) систему блокування доменів.

У своєму зверненні ІнАУ нагадує, що вона неодноразово вказувала на ризики, які несе зазначена система, а саме: ризики для кібербезпеки держави, коли агресор, отримавши незаконний доступ до системи, може заблокувати в Україні доступ до вебресурсів мережі Інтернет; корупційні ризики, оскільки рішення щодо занесення того чи іншого сайту до списку заблокованих доменів ухвалюють звичайні посадовці, що може призвести до блокування будь-яких сайтів із метою здирництва, рейдерства, іншого тиску; ризики для свободи слова, оскільки

Законопроєкт №9250 "Про електронні комунікації" (щодо протидії фішингу) зареєстровано у Верховній Раді 28 квітня 2023 року.


По материалам: https://www.facebook.com





Просмотров: 1385
Другие новости