Компании

все компании

Чистий прибуток Vodafone Ukraine у 2022 році впав у 3,8 раза

9 квітня 2023 року, 13:31
"Vodafone Україна" у 2022 році скоротив чистий дохід на 2% - до 19,8 млрд грн, отримавши чистий прибуток у розмірі 1,1 млрд грн, повідомила пресслужба мобільного оператора в п'ятницю.

Як повідомляють у пресрелізі, показник OIBDA "Vodafone Україна" у 2022 році зріс на 3% і становив 11,3 млрд грн, маржа OIBDA (операційний дохід до відрахування амортизації основних засобів і нематеріальних активів) зросла на 2,5 п.п. - до 56,9%.

"Дохід компанії у 2022 році становив 19,8 млрд грн. Зниження на 2% порівняно з попереднім роком пов'язане зі зменшенням кількості користувачів мобільного зв'язку. Чистий прибуток Vodafone у 2022 році становив 1,1 млрд грн. Зниження показника... пов'язане зі збитками від курсових різниць, отриманих унаслідок зростання обмінного курсу долара США до гривні на 34%", - пояснюється в повідомленні.

Більшість користувачів мобільного зв'язку "Vodafone Україна" проживали на сході та півдні України. У зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ і бойовими діями, які вивели з ладу низку мереж мобільного зв'язку на тимчасово окупованих територіях і безпосередньо в зоні бойових дій, Vodafone втратив найбільше абонентів з-поміж усіх українських операторів - 3,5 млн користувачів, зазначено в повідомленні.

Станом на кінець 2022 року кількість клієнтів Vodafone становила 15,4 млн.

Наразі понад 2,2 млн користувачів залишаються за кордоном і продовжують користуватися послугами Vodafone.

"Від початку повномасштабного вторгнення Vodafone підтримує українців, які шукають захисту в європейських країнах, і надає в більшості тарифів безкоштовне підключення до послуги "Доступний роумінг". У рамках послуги доступно 10ГБ мобільного інтернету та 100 хвилин для розмов з абонентами в Україні та країні перебування за умови оплаченого українського пакету", - повідомили в компанії, уточнивши, що пропозицією "Доступний роумінг" користуються 87% усіх клієнтів, які перебувають у зоні роумінгу.

Дата-послугами користуються 71% усіх клієнтів Vodafone, при цьому використання мобільного інтернету зросло в 1,5 раза, уточнили в компанії.

Незважаючи на вплив війни на доходи компанії, у 2022 році "Vodafone Україна" зберіг стабільність бізнесу, не тільки не знижуючи, а й нарощуючи обсяги інвестицій у розвиток і підтримку телеком-інфраструктури країни. При цьому вдалося збільшити ефективність бізнесу і проникнення цифрових послуг, підкреслюється в повідомленні компанії.

Vodafone у 2022 році збільшив капітальні інвестиції до 3,6 млрд грн.

"Завдяки цьому інженери Vodafone відновлювали зруйновану інфраструктуру, оперативно ремонтували обладнання, розвивали мережу і забезпечували доступність зв'язку в умовах знеструмлення. Протягом року інженери компанії повернули в ефір близько 800 сіл і міст, здійснивши близько 2,96 тис. ремонтних виїздів, зокрема в безпосередній близькості до лінії фронту", - повідомила компанія.

Vodafone не припиняв розвиток мережі. Фахівці компанії у 2022 році особливу увагу приділили розширенню ємності та покриттю в регіонах масової міграції. Загалом від початку війни в ефір було виведено 4 тис. базових станцій 4G.

Значні ресурси компанії були спрямовані на забезпечення доступності зв'язку в умовах відключень електроенергії внаслідок цілеспрямованих атак РФ на об'єкти енергетичної інфраструктури. Vodafone закупив 414 мобільних генераторів, інженери компанії замінили 24,712 тис. акумуляторних батарей. Для забезпечення роботи альтернативних джерел живлення було використано 519 тонн дизельного палива.

У компанії уточнили, що на сьогодні у штатному режимі працює 88% мережі.

За підсумками 2021 року "Vodafone Україна" збільшив дохід на 11,04% - до 20,15 млрд грн, показник OIBDA - на 11%, до 10,95 млрд грн. Чистий прибуток компанії збільшився в 3,2 раза порівняно з 2020 роком - до 3,83 млрд грн.

Кількість клієнтів "Vodafone Україна" за підсумками 2021 року становила близько 19 млн (на рівні 2020 року).

Обсяг інвестицій у розвиток мережі 2021 року становив 3,5 млрд грн.

У 2019 році NEQSOL Holding через OOO Telco Solutions and Investments, підконтрольне Bakcell, підписав угоду з ПАТ "МТС" про купівлю його телекомунікаційного бізнесу в Україні. Угоду з купівлі "Vodafone Україна" було закрито наприкінці грудня 2019 року із залученням фінансування J. P. Morgan і RBI, ціна становила $734 млн, включно з відкладеним платежем на суму близько $84 млн.

Група компаній NEQSOL Holding має більш ніж 25-річний досвід роботи в різних галузях і країнах. Її діяльність охоплює нафтогазову, телекомунікаційну, будівельну та інші високотехнологічні сфери у Великій Британії, США, Туреччині, Азербайджані, Казахстані, ОАЕ, Бангладеш. Група увійшла в телекомунікаційну галузь на початку 2000-х. Компанії, що входять до неї, надають послуги мобільного зв'язку, міжнародного транзиту та продажу оптового інтернету, послуги з виділених ліній, послуги дата-центру тощо.

Бізнесмен Насіб Гасанов є офіційним засновником і 100%-м власником групи NEQSOL Holding, зокрема компаній Nobel Oil Services (UK) Limited, Nobel Oil E&P (UK) Limited (торговельне найменування Nobel Upstream), Bakcell ТОВ і Norm ВАТ.




Просмотров: 524
Другие новости