Компании

все компании

Зі страхового ринку України у 2022 пішли 27 компаній

1 квітня 2023 року, 17:11
Страховий ринок України у 2022 році залишили 26 ризикових страховиків і один зі страхування життя, повідомляється в огляді небанківського фінансового сектору, оприлюдненого на сайті Національного банку України (НБУ).

Згідно з даними НБУ, у четвертому кварталі 2022 року обсяги валових премій компаній зі страхування життя збільшилися на 9%, а ризикового страхування, навпаки, зменшилися на 8%.

Загалом у 2022 році обсяги премій зі страхування життя зменшилися на 17%, а ризикового страхування - на 21%. Водночас виплати страховиків майже не змінилися, за квартал. При цьому за рік за договорами страхування життя вони зросли на 7%, ризикового страхування - скоротилися майже на третину.

Частка премій з автострахування (КАСКО, ОСЦПВ і "Зелена картка") у 2022 році збільшилася на 10 п. п. - до 49%. Зокрема, обсяг премій "Зеленої карти" збільшився більш ніж удвічі порівняно з попереднім роком, а виплат майже на третину. При цьому більш ніж удвічі скоротилися премії з майнового страхування та страхування фінансових ризиків, а їхні виплати зменшилися на 62%.

Обсяг валових премій, переданих у перестрахування, за рік зменшився більш ніж удвічі, а виплати - майже на 60%. За четвертий квартал премії перестраховикам зменшилися на 36%, а виплати - на 40%.

НБУ зазначає, що загальний обсяг резервів збитків страховиків майже не змінився за квартал, проте мав різну динаміку щодо окремих видів страхування: за добровільними видами резерви збитків дещо зменшилися на 7% порівняно з третім кварталом; за обов'язковими видами - збільшилися на 10% щодо попереднього кварталу. У річному вимірі резерви збитків і за добровільними, і за обов'язковими видами страхування зросли на 36%.

Інвестиційні доходи ризикових страховиків у 2022 році зросли майже в півтора раза порівняно з попереднім роком. Більшу частину цих доходів становили відсотки за банківськими депозитами. Однак зростання інвестиційних доходів не змогло покрити збільшення операційних витрат. Коефіцієнт ефективності діяльності збільшився до 88%.

У четвертому кварталі минулого року один із лідерів ринку страхування життя здійснив рекласифікацію інвестиційних доходів, що призвело до їх значного зменшення. Без урахування даних цієї компанії інвестиційні доходи страховиків життя зросли на 30% у річному обчисленні та на 12% у квартальному вимірі. Доходи за депозитами зросли на 36% до попереднього кварталу, тоді як доходи від вкладень в ОВДП залишилися на незмінному рівні.

Ризикові страховики та страховики життя завершили четвертий квартал із незначним збитком, проте за результатами року обидві групи були досить прибутковими.

Рентабельність капіталу ризикових страховиків склала 15%, страховиків життя - 13%.

За четвертий квартал 2022 року обсяг активів страховиків життя збільшився на 3%, а за весь 2022 рік - на 18%. Активи страховиків, що займаються ризиковими видами страхування, дещо зменшилися за квартал, проте зросли на 6% загалом за рік.

Станом на 1 січня 2023 року хоча б один із нормативів платоспроможності та достатності капіталу і ризиковості угод порушували сім страховиків.




Просмотров: 1137
Другие новости