Компании

все компании

Кабмін підготував і вніс до Ради законопроєкт "Про виноград і продукти виноградарства"

26 березня 2023 року, 12:10
Законопроєкт "Про виноград і продукти виноградарства" (№9139), який уряд зареєстрував у Верховній Раді 22 березня, спрямований на імплементацію відповідних регламентів ЄС щодо виноградарства і виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання та захисту географічних зазначень вин.

"Водночас метою законопроєкту є створення єдиної державної інформаційної системи "Виноградарсько-виноробний реєстр", яка включатиме відомості щодо: виробників винограду; виноробної продукції; виноградних ділянок; обов'язкових декларацій та інших даних щодо виноробної продукції, передбачених цим законом, внесення відомостей до якого має обов'язковий характер, що забезпечить ефективне адміністрування і державну підтримку галузі виноградарства і виноробства", - ідеться також у пояснювальному матеріалі.

Документ передбачає запровадження вимог для виробництва та обігу вин, продуктів виноградарства і виноробства, ароматизованих винних продуктів з географічними зазначеннями, аналогічними сучасним правилам у країнах ЄС. Зокрема, не допускається купажування виробленого в Україні вина з імпортованим вином, а також вироблених за межами України вин.

Крім того, законопроєкт передбачає можливість державної підтримки виноградарства і виноробства в рамках загальних законів "Про держпідтримку сільського господарства" і "Про особливості страхування сільгосппродукції з держпідтримкою" без будь-якої деталізації, окрім принципів об'єктивності, рівності та пропорційності.

У документі також містяться принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначено контролюючі установи та їхні повноваження, конкретизовано санкції, зазначено в пояснювальній записці.




Просмотров: 335
Другие новости