Компании

все компании

Місячний апарат Накuto-R виведено на навколомісячну орбіту

21 березня 2023 року, 16:38
Перший японський місячний посадковий апарат Hakuto-R компанії ispace у вівторок успішно виведений на навколомісячну орбіту через три місяці автономного польоту, повідомила компанія на своєму сайті.

"Посадковий апарат Hakuto-R тепер перебуває на орбіті навколо Місяця після проведеного маневру з виведення на навколомісячну орбіту", - ідеться в повідомленні.

За даними компанії, посадка апарату на Місяць планується на кінець квітня цього року.

Посадковий апарат Hakuto-R було запущено до Місяця 11 грудня 2022 року з 40-го стартового комплексу на базі американських Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді за допомогою ракети-носія Falcon 9. Через 47 хвилин після старту апарат відокремився від другого ступеня ракети і взяв курс на Місяць.

Місія є повністю приватною. Hakuto-R може стати першим в історії приватним космічним апаратом, який успішно сів на Місяць. Японська компанія ispace розробляє технології роботизованих космічних посадочних пристроїв.

Посадка посадкового модуля масою 1 тонна планується в кратері Атлас на видимій стороні природного супутника Землі. Оснащений низкою наукових приладів, апарат виконуватиме дослідницькі функції як стаціонарний зонд.

Разом із японським посадковим апаратом, розмір якого становить приблизно 2 на 2,5 метра, на Місяць летить і створений в Об'єднаних Арабських Еміратах місяцехід Rashid вагою близько 10 кг. Мікроровер, побудований Космічним центром Мохаммеда Бін Рашида (ОАЕ), оснащений двома камерами високої роздільної здатності, мікроскопом, тепловізором і зондом Ленгмюра.

Місяцехід Rashid має зробити фотографії місячної поверхні і провести низку досліджень під час своєї місії, яка триватиме близько 14 земних днів.

Посадковий модуль також доставить на Місяць мініатюрний мобільний робот ще меншого розміру, розроблений Японським агентством аерокосмічних досліджень (JAXA) і японською компанією з виробництва іграшок Tomy. Так званий місячний робот-трансформер, що важить всього 250 грамів і має ширину близько 8 см, має форму кулі. Після прибуття на Місяць він розкладається в рухомий засіб, що має два крихітних колеса, за допомогою яких буде пересуватися по місячній поверхні. Мініатюрний робот, оснащений камерами, передаватиме знімки на Землю.

Крім того, в рамках місії Hakuto-R на полярну орбіту Місяця відправлено створений NASA малий супутник Lunar Flashlight. Цей кубсат шукатиме водяний лід усередині постійно затінених кратерів поблизу Південного полюса Місяця за допомогою встановлених на ньому інфрачервоних лазерів.




Просмотров: 346
Другие новости