Компании

все компании

Банкрутство американського Silicon Valley Bank не матиме прямого впливу на Європу - думка

14 березня 2023 року, 12:34
Банкрутство американського Silicon Valley Bank не матиме прямого впливу на Європу - думка Міністри фінансів країн Єврогрупи вважають, що крах американського Silicon Valley Bank (SVB) не матиме прямого впливу на фінансову систему Європи, але є сигналом про важливість забезпечення стійкості банківської системи ЄС в умовах тривалої невизначеності.

"Оскільки в ЄС присутність цього банку дуже і дуже обмежена, ми не бачимо прямих наслідків, але уважно стежимо за розвитком подій і беремо до відома рішучу реакцію влади США", - заявив за підсумками засідання Єврогрупи в Брюсселі комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні.

Він зазначив, що економіка єврозони вступила в цей рік у дещо кращій формі, ніж очікувалося кілька місяців тому, але потрясіння в банківській системі на тлі загальної нестійкості можуть виникнути в будь-який час.

"Невизначеність залишається дуже високою", - наголосив європейський комісар.

Голова Єврогрупи Паскаль Донох'ю повідомив, що крах SVB, який сколихнув фінансову систему США, був однією з тем дискусії європейських міністрів.

"Проблеми (в Америці) виникли через специфічну бізнес-модель банку (...), а картина тут, у Європі, зовсім інша. Наші банки загалом у хорошій формі", - запевнив Донох'ю.

У заяві Єврогрупи, ухваленій на засіданні, наголошують, що економіка єврозони істотно відновилася після пандемії і пережила наслідки, пов'язані зі зростанням цін на енергоносії. Проте очікується, що економічне зростання "залишиться незначним у 2023 році та поступово прискориться у 2024 році".

"Хоча невизначеність щодо перспектив, особливо геополітичних та енергетичних чинників, залишається підвищеною, ризики для зростання видаються більш збалансованими, ніж раніше. Це посилює необхідність у тому, щоб податково-бюджетна політика залишалася гнучкою", - йдеться в заяві.

Єврогрупа надала перспективні орієнтири для бюджетно-податкової політики єврозони. У 2023-2024 роках вона має бути спрямована на забезпечення стійкості боргу в середньостроковій перспективі, а також на стійке підвищення темпів економічного зростання і розв'язання завдань переходу до "зелених" і цифрових технологій за допомогою інвестицій і реформ.




Просмотров: 1241
Другие новости