Компании

все компании

ФДМ знизив ціну морського торговельного порту Білгород-Дністровський до 93 млн грн

8 березня 2023 року, 14:23
Новий приватизаційний аукціон із продажу Білгород-Дністровського морського торговельного порту (МТП, Одеська обл.) призначено на 13 березня, Стартову ціну об'єкта знижено вдвічі - зі 187,57 млн грн до 93,78 млн грн, ідеться на сторінці об'єкта на сайті Фонду держмайна. Згідно з опублікованою інформацією, прийом пропозицій від покупців завершиться о 20:00 12 березня, а наступного дня о 12:30 буде проведено англійський аукціон із розміром мінімального кроку підвищення 937 тис. 871,2 грн.

Як повідомлялося, призначений на 3 березня перший аукціон із продажу порту зі стартовою ціною 187,57 млн грн не відбувся, ймовірна причина зриву аукціону - відсутність мінімум як двох заявок.

Раніше Фонд зазначав, що порт збитковий, проте з 2022 року підприємство "відіграє важливу роль у забезпеченні світової продовольчої безпеки як логістичний центр для портів на Дунаї". Як вказував глава ФДМ Рустем Умеров, порт має великий потенціал для розвитку українського експорту і потребує інвестицій у розвиток.

За даними ФДМ, у 2019-2021 рр. чистий збиток Білгород-Дністровського МТП становив приблизно 23,5-28,5 млн грн, у січні-вересні 2022 року - 2,9 млн грн. Обсяг реалізації продукції (робіт, послуг) за період 2019-дев'ять місяців 2022 року становив 80,8 млн грн, зокрема на експорт - 9,2 млн грн.

Загальна прострочена кредиторська заборгованість становить 104,6 млн грн, зокрема 13,66 млн грн - заборгованість із зарплати. Станом на 1 грудня 2022 року борг перед Державною податковою службою становив 59,6 млн грн, зокрема податковий борг сягав 57,9 млн грн, пеня - 1,7 млн грн.

Умовами продажу порту передбачено погашення протягом півроку заборгованості із зарплати та перед бюджетом у сумі, що складеться на дату переходу права власності на об'єкт приватизації. Крім того, протягом такого самого строку (шість місяців) не допускається звільнення співробітників приватизованого підприємства з ініціативи покупця або уповноважених ним органів, крім випадків вчинення співробітником дій, передбачених п.п. 3, 4, 7, 8 ч. 1 ст.ст. 40 і 41 Кодексу законів про працю.

З 1 квітня 2022 року Білгород-Дністровський морський порт використовується як логістичний центр для портів на Дунаї. Приймає вантажі на автомобілях і далі відправляє їх у вагонах. З травня того ж року підприємство почало відвантаження зернових, перевалку залізорудних окатишів і перевантаження металопродукції. За шість місяців роботи після відновлення роботи перевалка вантажів у МТП зросла в 100 разів порівняно з 2021 роком. Порт прийняв понад 10 тис. вантажних автомобілів і відвантажив залізницею 4 тис. вагонів, чим істотно полегшив навантаження на дорожню інфраструктуру країни до портів "Ізмаїл" і "Рені" (Одеська обл.). Усю продукцію було відправлено на експорт.

ДП "Білгород-Дністровський морський торговельний порт" засновано 1971 року, він спеціалізується на перевалці лісових вантажів, мінеральних добрив, залізорудних окатишів, металопродукції та зернових вантажів. Основним видом його діяльності, згідно зі статутом, є допоміжне обслуговування водного транспорту.

На балансі порту перебувають дев'ять суден портового флоту, 47 од. автомобільного і 4 од. залізничного транспорту, 18 портальних кранів і спеціальна техніка: 41 автонавантажувач, чотири екскаватори, три бульдозери, кран на пневмоході, компресор. Частину майна порту (28 од., у тому числі нерухоме майно, автотранспорт) передано в оренду з граничним терміном дії наявних договорів оренди до 6.09.2027 року. Порт має шість зареєстрованих земельних ділянки загальною площею 65,63 тис. га.

За рішенням Одеської митної служби, на території об'єктів порту створено тимчасову зону митного контролю.

Захід суден здійснюється підхідним каналом морської частини Дністровсько-Царегородського гирла довжиною 1,5 км і Дністровсько-Лиманської частини - 14,5 км. Глибина підхідного каналу - 3 м (паспортна - 3,4-4,5 м). Єдиний майновий комплекс розташований на території 64,4 га за адресами: Білгород-Дністровський, вул. Шабська, 81; Білгород-Дністровський р-н, смт Затока, б-р Золотий берег, 93; Білгород-Дністровський р-н, смт Затока, вул. Приморська, 1.

Раніше ФДМ продав за 200 млн грн цілісний майновий комплекс Усть-Дунайського порту на електронному майданчику Prozorro. Під час торгів його ціна зросла втричі.




Просмотров: 1196
Другие новости