Компании

все компании

США можуть заборонити інвестиції в деякі галузі Китаю

6 березня 2023 року, 17:12
Адміністрація президента США Джо Байдена готує нову програму, яка може заборонити інвестиції в деякі галузі Китаю, пише The Wall Street Journal.

Такий захід стане черговим кроком Штатів, націленим на збереження технологічних переваг в умовах зростаючої конкуренції між двома найбільшими економіками світу, зазначається в статті.

Міністерства фінансів і торгівлі в поданих законодавцям звітах заявили, що розглядають нову систему регулювання зарубіжних інвестицій США в передові технології, які можуть становити загрозу національній безпеці. У документах, з якими ознайомилося WSJ, ідеться про те, що адміністрація президента може заборонити деякі інвестиції, а також збиратиме інформацію про решту інвестицій. Конкретні технологічні сектори у звітах не вказано, проте в центрі уваги будуть ті сфери, які можуть підвищити військовий потенціал.

За даними джерел, нова програма охоплюватиме приватні та венчурні інвестиції в розробку передових напівпровідників, квантові обчислення і деякі форми штучного інтелекту. Офіційні особи США хочуть перешкодити американським інвесторам надавати фінансування і досвід китайським компаніям, які могли б, наприклад, підвищити швидкість і точність ухвалення Пекіном рішень у військовій сфері.

Американський уряд уже давно ретельно стежить за іноземними інвестиціями в економіку Китаю, в деяких випадках забороняючи їх через міжвідомчу групу "Комітет з іноземних інвестицій у США". Однак правила, що регулюють американські інвестиції за кордоном, стануть новим кроком у рамках ширших зусиль адміністрації Байдена, спрямованих на те, щоб перешкодити Китаю розробляти технології, які можуть, на думку влади США, становити загрозу національній безпеці. Минулого року Штати запровадили нові обмеження на експорт напівпровідників і обладнання для виробництва чипів, щоб уповільнити військове просування Китаю, зазначає WSJ.

При цьому представники адміністрації звертаються до близьких союзників з G7 для того, щоб заручитися їхньою підтримкою концепції обмеження інвестицій у Китай.

Одна з найбільших у світі компаній венчурного капіталу Sequoia Capital вже почала перевіряти нові інвестиції в китайські компанії, що займаються напівпровідниками або квантовими обчисленнями, готуючись до нових правил США, повідомляється в статті.

Детальніше ситуацію в економіці України та світу розбирав аналітичний центр Клуб експертів, відео доступне за посиланням

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 363
Другие новости