Компании

все компании

Суверенний фонд Норвегії втратив $164 млрд

1 лютого 2023 року, 10:17
Державний пенсійний фонд Норвегії (він же Нафтовий фонд), найбільший фонд національного добробуту в світі, завершив 2022 рік із рекордним збитком у розмірі 1,637 трлн крон ($164 млрд).

Як ідеться у звітності фонду, вартість його активів упала на 14,1% минулого року. Проте, результат виявився на 0,88 процентного пункту кращим за зміни основного фондового індексу країни.

На інвестиціях в акції фонд втратив 15,3%, в інструменти з фіксованою прибутковістю - 12,1%. Тим часом вкладення в нерухомість принесли дохід у розмірі 0,1%, у компанії "зеленої" енергетики без лістингу - 5,1%.

Негативними факторами стали висока інфляція, підвищення відсоткових ставок і розв'язана Росією повномасштабна війна проти України, зазначили в Norges Bank Investment Management.

"Це негативно вплинуло як на ринок акцій, так і на ринок облігацій одночасно, що дуже незвично. Усі сектори фондового ринку показали негативну прибутковість, за винятком енергетики", - пояснює виконавчий директор Norges Bank Investment Management Ніколай Танген, слова якого наведені в повідомленні.

Протягом року курс норвезької крони щодо кількох основних світових валют знизився, що сприяло збільшенню вартості фонду на 642 млрд крон.

Державний пенсійний фонд Норвегії було створено 1990 року. Norges Bank Investment Management, яка відповідає за управління фондом, є підрозділом норвезького центробанку.

Вартість фонду на 31 грудня становила 12,429 трлн крон. На вкладення в акції припадало 69,8% інвестпортфеля, в облігації - 27,5%, у нерухомість - 2,7%, в активи у сфері поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) - 0,1%.

Наразі фонду належать близько 1,3% усіх акцій у світі, він володіє частками приблизно в 9,23 тис. компаній із 63 країн. Найзначнішу частку в портфелі акцій займають папери Apple, Microsoft, Alphabet (холдингова компанія Google), Nestle і Amazon.com.

У портфелі держпаперів найбільш істотну частку займають бонди США, Японії та Німеччини. Загалом фонд володіє 1,43 тис. випусків суверенних і корпоративних облігацій емітентів із 48 країн.

Станом на вівторок, активи фонду оцінюються приблизно в 13,428 трлн крон.




Просмотров: 1331
Другие новости